Svijet

Amerikanac ubijen u pucnjavi u nikaragvanskom zatvoru

Amerikanac ubijen u pucnjavi u nikaragvanskom zatvoru
Foto: Tanjug/AP - Edi Montes (lijevo) sa drugim zatvorenicima | Amerikanac ubijen u pucnjavi u nikaragvanskom zatvoru

MANGUA - Američki državljanin Edi Montes, koji je bio uhapšen u maju prošle godine tokom višemjesečnih protivvladinih protesta, poginuo je u pucnjavi u zatvoru blizu glavnog grada Managua gdje je bio zatvoren, objavili su lokalni mediji.

Montes je bio državljanin SAD-a, izjavila je "Reutersu" njegova rođakinja Paola Montenegro nakon što su mediji u Nikaragvi objavili fotografije na kojima se navodno nalazi Montesov američki pasoš.

Američka ambasada nije odgovorila na zahtjev za informacijama, dok je nikaragvansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da Montes ima porodicu koja je stranog državljanstva, ali nije dala više detalja, piše "Reuters".

Stotine ljudi ubijeno je, a više stotina uhapšeno u odgovoru vlasti na masovne proteste koji su pokrenuti u aprilu prošle godine zbog najavljene reforme socijalnog osiguranja, a koji su se ubrzo pretvorili u nacionalni poziv za smjenu predsjednika Daniela Ortege.

Montes je bio dio grupe zatvorenika koji su pokušali da otmu pištolj stražaru dok su predstavnici Crvenog krsta bili u posjeti zatvoru, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, dodajući da je stražar djelovao u samoodbrani.

Tokom prošlogodišnjih protesta Montes je bio optužen za napad na policijsku stanicu.

Nikaragvanska vlada saopštila je da će kao korak u ponovnom pokretanju dijaloga s opozicionim grupama osloboditi sve građane uhapšene tokom protesta. Prošlog mjeseca saopštila je da je oslobodila više od 600 zatvorenika, dok su drugi ostali u pritvoru.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije