Svijet

Pratite nas na Google news

Amerikanci na Bliski istok šalju moćne rakete

Amerikanci na Bliski istok šalju moćne rakete
Foto: Ilustracija | Amerikanci na Bliski istok šalju moćne rakete
Agencije

VAŠINGTON - Najnovije raspoređivanje dodatnih 1000 američkih vojnika na Bliski istok, objavljeno u ponedjeljak, a uključivaće bataljon projektila Patriot, nadzornu letjelicu s posadom i bez pilota i druga sredstva za odvraćanje, saopštio je u srijedu Pentagon.

"Sjedinjene Države ne žele sukob s Iranom, ali mi smo raspoređeni i spremni da branimo američke snage i interese u regiji", rekao je portparol Pentagona u saopštenju.

Strahovanja od sukoba između Irana i Sjedinjenih Država rastu od prošlonedjeljnog napada na dva naftna tankera na ulazu u Perzijski zaliv, za koje Vašington krivi Teheran.

U intervjuu za časopis "Time" objavljenom u utorak, američki predsjednik Donald Tramp je rekao da je spreman da preduzme vojnu akciju kako bi spriječio Teheran da izradi nuklearnu bombu, ali nije rekao hoće li odobriti korištenje sile za zaštitu zaliha nafte u zalivu. Rekao je da su napadi na tankere do sada bili "vrlo slabi".

SAD su već u Perzijski zaliv poslale udarnu grupu nosača aviona USS Abraham Linkoln, bombardere B-52 te amfibijski brod USS Arlington.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije