Svijet

Amerikanci postavili bodljikavu žicu na granici s Meksikom

Amerikanci postavili bodljikavu žicu na granici s Meksikom
Foto: Tanjug/AP | Amerikanci postavili bodljikavu žicu na granici s Meksikom

TIHUANA - Američka vojska postavila je bodljikavu žicu i podigla barikade, dok se stotine migranata iz Centralne Amerike približavaju granici Meksika i SAD.

Oko 400 migranata, koji su se odvojili od glavnog dijela karavana u Meksiko Sitiju, stigli su u pogranični grad Tihuanu autobusom, rekli su očevici.

Očekuje se da će veće grupe migranata stići narednih dana, rekle su grupe za ljudska prava.

Nekoliko hiljada migranata u najmanje tri karavanske grupe kreću se kroz Meksiko prema granici sa SAD.

Američki ministar odbrane Džejms Matis najavio je da će sutra posjetiti region na granici sa Meksikom i ovo je njegova prva posjeta od kada je Vašington najavio slanje više od 7.000 vojnika kako bi SAD spriječile ulaz karavanu migranata, većinom državljana Hondurasa.

Američka Agencija za carinu i zaštitu granice (CBP) saopštila je da će zatvoriti saobraćajne trake na prelazima San Isidro i Otaj Mesa iz Tihuane, a nakon toga će vojska postaviti bodljikavu žicu, kao i barikade i ograde.

Grad Tihuana, u državi Baha Kalifornija, nalazi se 38 kilometara od San Dijega u Kaliforniji.

"CBP nastaviće da se priprema za mogući dolazak više hiljada migranata koji se kreću prema SAD", rekao je Pit Flores, šef operacija CBP-a u Sand Dijegu, dodajući da se može govoriti o potencijalnoj ugroženoj bezbjednosti.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa zauzela je čvrst stav da neće pustiti karavan migranata da uđe u zemlju.

Godinama migranti iz Centralne Amerike kreću na dug put do SAD. Na tom putu mnogi umru ili poginu, a mnogi završe kao žrtve bandi organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije