Svijet

Analitičari: Najveći rizik od konfrontacije atomskih sila

Analitičari: Najveći rizik od konfrontacije atomskih sila
Foto: Ilustracija / Donald kuk | Analitičari: Najveći rizik od konfrontacije atomskih sila

VAŠINGTON - Američku najavu mogućih napada na Siriju i rusko upozorenje da bi to ovoga puta moglo da ima velike posljedice po SAD vojni i politički analitičari tumače kao najveći rizik od konfrontacije atomskih sila.

Drugi američki razarač mogao bi da uplovi u Sredozemno more tokom narednih nekoliko dana, piše "Volstrit žurnal", pozivajući se na izvore u Pentagonu. 

SAD već imaju jedan raketni razarač "Donald Kuk" u vodama na istoku Sredozemnog mora, odakle može da dejstvuje u svim napadima na Siriju. 

Drugi, "Porter", tamo može da stigne za nekoliko dana, navodi list. 

"Vašington egzeminer", pozivajući se na izvor u Pentagonu, napisao je da je razarač "Donald Kuk" sa 60 krstarećih raketa "tomahavk" napustio luku na Kipru i krenuo ka Siriji. 

Istovremeno, turski list "Hurijet" tvrdi da su taj razarač najmanje četiri puta nadlijetali ruski avioni, ali Pentagon to demantuje. 

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da razmatra situaciju o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi. 

On je rekao da će "bitne odluke o Siriji" biti donesene tokom narednih dan-dva, nakon što se utvrdi ko je odgovoran za navodni napad u Dumi - Rusija, Sirija, Iran ili "svi zajedno". 

Američki vojni ekspert Nikolas Geras naveo je za "Forin polisi" da prošlogodišnji raketni udari SAD po avio-bazi "Šajrat" nisu postigli svoj cilj - avioni sirijske vojske nastavili su da lete sa aerodroma nekoliko časova nakon napada. 

"Kako bi se Bašaru al Asadu nanijela znatna šteta i Tramp poslao jasnu poruku SAD će morati da napadnu više ciljeva. Sve to, kako bi vojne mogućnosti sirijske vojske bile potkopane", piše Geras. 

Upadljivo je da američki politički analitičari izbjegavaju da pomenu moćan vojni ruski faktor u Siriji, a ne komentarišu ni tvrdnje da su Rusi nezvaničnim kanalima upozorili Vašington da napad ovaj put neće ostati bez odgovora, navode analitički portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije