Svijet

Analize: F-35 previše kompjuterizovan, Su-57 jeftiniji i perspektivniji

Analize: F-35 previše kompjuterizovan, Su-57 jeftiniji i perspektivniji
Foto: N.N. | Analiza: F-35 previše kompjuterizovan, Su-57 jeftiniji i perspektivniji

MOSKVA - Ruski vojni ekspert Andrej Frolov smatra da je američki lovac pete generacije F-35 previše kompjuterizovan i naziva ga Iphonom, dok njemački "Štern" prognozira da će Su-57 zbog kvaliteta i pristupačne cijene preuzeti avio-tržište.

"Veliki stepen kompjuterizacije borbenog aviona može da donese više štete nego koristi", smatra ruski specijalista. 

Frolov ocjenjuje da se ovaj američki lovac, po analogiji sa "pametnim" telefonom, može pokazati kao beskorisna igračka ili gomila preskupog gvožđa ukoliko stalno nije priključen na "Apple store". 

"Proizvođač ove letjelice može u svakom času da blokira sistem pomoću kojeg funkcioniše avion. Mogućnosti Su-57 su i dalje pod velom tajne, ali mislim da on nije u tolikoj mjeri kompjuterizovan kao F-35 lajtning dva", tvrdi ruski vojni ekspert, a prenosi portal "RIA Novosti". 

Frolov smatra da F-35 ima dosta konstrukcionih nedostataka, koji kod ruskog lovca ne postoje. Tako F-35 nosi ubojna sredstva na spoljnim nosačima što smanjuje njegovu "nevidiljivost". 

"F-35 je konstruisan da bude univerzalan avion za sva tri vida američke vojske – flotu, ratnu avijaciju i korpus mornaričke pješadije. To je bitno uticalo na specifičnost njegove konstrukcije, što u zbiru nije donijelo željene rezultate", rekao je Frolov. 

Avion F-35 je lovac pete generacije. Njegova proizvodnja je počela 2006. godine, a upotreba u operativnim jedinicama ratnog vazduhoplovstva SAD 2012. godine. 

Ministarstvo odbrane Rusije
Ministarstvo odbrane Rusije

Istovremeno, njemački "Štern" piše da bi ruski Su-57, zbog kvaliteta i pristupačnije cijene, mogao da istisne F-35 sa nekih tržišta. 

"Ukoliko ruski višenamjenski avioni pete generacije Su-57 budu koštali po cijeni od 31 milion evra za jedan primjerak, zapadna konkurencija će veoma teško konkurisati toj cijeni na međunarodnoj pijaci naoružanja i vojne opreme", navodi se u procjeni ove medijske kuće. 

Posebna pažnja u tekstu fokusirana je na činjenicu da Evropa kasni za Rusijom kada je u pitanju osvajanje tehnologije lovaca pete generacije. 

Kada Su-57 definitivno stupi u naoružanje ruske vojske, evropska varijanta ove letjelice biće još u stanju projektnog razvoja. 

Struka smatra da su proizvođači iz EU zaostali u odnosu na SAD i Rusiju kada je u pitanju ova oblast. 

Po njihovom mišljenju, to je posljedica političkog diktata Vašingtona, koji je započeo strategiju sprečavanja kupovine ruskog naoružanja kroz otvorene prijetnje drugim državama da će se naći po udarom ekonomskih i svakih drugih sankcija, ukoliko ne poštuju njihovu naredbu. 

Zapadni mediji prognoziraju da će Rusija proizvesti veliki potres na međunardnom tržištu naoružanja i vojne opreme, ukoliko se u perspektivi odluči da krene sa eksportom novih aviona pete generacije Su-57, prenosi "Ruska riječ". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije