Svijet

Pratite nas na Google news

Anketa: Dvije trećine Iraca za ujedinjenje Irske

Anketa: Dvije trećine Iraca za ujedinjenje Irske
Foto: Pixabay | Anketa: Dvije trećine Iraca za ujedinjenje Irske
Tanjug

BRISEL - Većina građana u Republici Irskoj izjasnila bi se za ujedinjenje sa Sjevernom Irskom kada bi glasanje danas bilo održano, pokazalo je istraživanje koje su uradile irske televizije RTE i TG4.

Tokom istraživanja, koje je obavljeno u petak na biralištima na kojima se glasalo za EP, ispitano je 3.000 građana, koji su odgovarali na pitanje "da li bi glasali za ili protiv ujedinjene Irske da se to glasanje održava sutra", prenosi briselski Politiko.

Rezultati su pokazali da je 65 odsto ispitanika odgovorilo sa "da", a 19 odsto "ne", dok je onih koji nisu željeli da se opredijele ili su odbili da glasaju bilo 15 odsto.

Prema sporazumu iz Belfasta iz 1998. godine, kojim je okončan višedecenijski sukob između probritanskih unionista i irskih nacionalista, Sjeverna Irska ima mogućnost da uz pomoć referenduma napusti Veliku Britaniju i pridruži se Republici Irskoj.

Od kako je Velika Britanija glasala za napuštanje EU 2016. godine, stavovi o ujedinjenju su se promijenili, tim pre što Brexit nije imao podršku većine u Sjevernoj Irskoj i jer prijeti da izazove ekonomsku nestabilnost i ponovo uvede veoma nepopularne granice na ostrvu, ukazuje portal.

Jedno drugo istraživanje, sprovedeno u Sjevernoj Irskoj, pokazuje da podrška o ostanku u Britaniji zavisi od ishoda Brexita.

U slučaju Brexita bez sporazuma, ideja o ujedinjenoj Irskoj ima većinu, dok je ostanak u Britaniji popularniji ukoliko se Brexit ne sprovede.

Anketa pokazuje da, ako britanski parlament usvoji sporazum o Brexitu, obje ideje imaće podjednaku podršku.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije