Svijet

Anketa: Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima

Anketa: Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima
Foto: Tanjug/AP | Anketa: Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima

Skoro tri četvrtine Ukrajinaca ima negativan stav o Rusima, a taj broj se smanjuje na jednu trećinu kada su u pitanju Belorusi, navodi se u istraživanju Škole za analizu politike Kijevsko-Mohiljanske akademije.

Oko 74 odsto Ukrajinaca ima “negativan ili veoma negativan stav prema građanima Rusije”, a ova brojka je porasla na 82 odsto među ispitanicima u Kijevu, prenosi Kijev independent.

Prema anketi, 20 odsto Ukrajinaca reklo je da se osjeća neutralno prema Rusima, a samo četiri odsto se osjeća pozitivno ili veoma pozitivno prema Rusima, prenosi Tanjug.

Anketa je, međutim, pokazala da je 53 odsto Ukrajinaca reklo da ima pozitivan stav prema Rusima koji se protive invaziji, dok 60 odsto građana Ukrajine ima pozitivan stav o Bjelorusima koji su protiv rata.

Istraživanja pokazuju da velika većina Ukrajinaca ima bliske rođake ili prijatelje koji su ranjeni ili ubijeni tokom rata, a predsjednik Volodimir Zelenski je u februaru rekao da je 31.000 ukrajinskih vojnika poginula u ratu protiv Rusije.

Istraživanje je sprovedeno putem telefonskih intervjua nad 2.005 ispitanika od 11. do 16. marta.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije