Svijet

Ankete: Bajden bliži pobjedi na predsjedničkim izborima

Ankete: Bajden bliži pobjedi na predsjedničkim izborima
Foto: Tanjug/AP | Ankete: Bajden bliži pobjedi na predsjedničkim izborima

VAŠINGTON - Manje od 100 dana do predsjedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da vjerovatni predsjednički kandidat demokrata, bivši potpredsjednik Džo Bajden, ima prednost od čak 10 odsto u odnosu na aktuelnog predsjednika Donalda Trampa.

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsjednika Trampa, ta prednost bi mogla da se smanji, izvještava Glas Amerike.

Popularnost predsjednika Trampa je opala tokom duge pandemije virusa korona u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Bajden ga optužuje da je "digao ruke od zemlje".

"Možete li da zamislite da kao predsjednik kažete - to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno", pita se demokratski kandidat Džo Bajden.

"Što je fokus više na pandemiji to je Bajden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomjeraju taj fokus vjerovatno će nanijeti štetu Bajdenu i pomoći Trampu", smatra konzervativni analitičar Patrik Bašam.

Za 77-godišnjeg Bajdena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsjedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsjednik SAD biti spreman za okršaj s Trampom.

"Bajden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmjeren tokom predizbornih debata", ističe demokratski strateg Džered Leopold.

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Tramp izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bajdenovu pobjedu u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije