Svijet

Ankete ne idu u korist Makronu

Ankete ne idu u korist Makronu
Foto: Tanjug | Ankete ne idu u korist Makronu

​PARIZ - Prema novoj anketi Instituta CSA, sprovedenoj za CNEVS, Europe 1 i JDD, 57 odsto francuskih birača željelo bi da Emanuel Makron, francuski predsjednik, podnese ostavku ako njegov tabor bude poražen na parlamentarnim izborima 30. juna i 7. jula.

Prema rezultatima istraživanja, 59 odsto žena i 55 procenata muškaraca podržava ovu ideju, a dispariteti su znatno veći prema različitim starosnim kategorijama.

Naime, 66 odsto ispitanika mlađih od 35 godina želi da predsjednik Francuske podnese ostavku u slučaju poraza predsjedničke većine na parlamentarnim izborima. 

Broj raste za više od 10 procenata za one od 18 do 24 godina starosti na 78 odsto, ali opada sa godinama, završavajući na 47 odsto kod onih od 65 i više godina.

Što se tiče političkog aspekta, čini se da se anketirani birači partija na krajevima političkog spektra slažu u vezi s ovim pitanjem. Tako da 63 odsto onih koji su bliski lideru francuske ljevice Žan Luku Melanšonu potvrđuju ideju o ostavci Makrona u slučaju poraza predsjedničke većine na parlamentarnim izborima. Ovaj broj raste na čak 83 odsto za one koji tvrde da su dio Nacionalnog okupljanja.

I republikanski birači su na ovo pitanje odgovorili pretežno potvrdno, ali u nešto manjem broju - 56 odsto. 

Sa druge strane, pristalice Socijalističke partije i Ekologa su manje skloni ostavci Makrona - 48, odnosno 47 procenata potvrđuje ovu ideju. 

Ipak, i ti brojevi su zabrinjavajući za Makrona s obzirom na to da je ovo gotovo polovina biračkog tijela tih partija, prenosi Euronews.

Konačno, bez mnogo iznenađenja, 68 odsto pristalica Makronove Renesanse se protivi ostavci.

Rezultati izbora za Evropski parlament doveli su do kraha vlade Emanuela Makrona, s obzirom na to da je partija Nacionalno okupljanje Marin le Pen osvojila više nego duplo glasova u odnosu na Makronovu Renesansu.

Makron je ranije izjavio da neće podnijeti ostavku, bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj. On je kazao da "nije Nacionalno okupljanje to koje piše ustav".

"Institucije su jasne, kao i mjesto predsjednika, bez obzira na rezultat", rekao je Makron za francuski Figaro. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije