Svijet

Antivladini protesti u Sofiji

Antivladini protesti u Sofiji
Foto: Tanjug/AP | Antivladini protesti u Sofiji
Tanjug

SOFIJA - Stotine Bugara izašle su danas na ulice glavnog grada Sofije da izraze bojazan da bi aktuelna prelazna vlada te zemlje mogla da raskine sa politikom svojih prozapadnih prethodnika i da se vrati bliskim energetskim vezama sa Rusijom.

Drugi u planiranoj seriji protesta pod sloganom Tiho-Gas, održan je ispred predsjedničke rezidencije u Sofiji, a organizatori su poručili da od privremene vlade žele veću odgovornost, prenosi AP.

Mnogi u Bugarskoj, članici EU i NATO, strahuju da je prethodna, prozapadna vlada srušena u junu zbog svog čvrstog stava protiv ruske invazije na Ukrajinu i odbijanja da u rubljama plaća Gaspromu, zbog čega je krajem aprila Rusija prekinula isporuke gasa Bugarskoj.

Prve javne izjave aktuelne prelazne vlade, koju je imenovao predsjednik Rumen Radev, ukazuju na to da bi Bugarska mogla ponovo da započne pregovore sa Gaspromom kako bi izbjegla nestašice prirodnog gasa kasnije tokom godine.

"Odbijamo da budemo zavisni od Gasproma i finansiramo Putinov nečuveni rat", pisalo je na jednom od transparenta na protestu.

Atanas Šarkov, jedan od organizatora protesta, pozvao je Radeva, koji snosi direktnu odgovornost za postupke prelazne vlade, da garantuje da odluke prethodne vlade neće biti revidirane, insistirajući da Gasprom mora prestati da bude jedini snabdijevač gasom.

"Krajnje je vrijeme da sledimo evropsku politiku i budemo dio Evrope", rekao je Šarkov.

Prošlog mjeseca lideri Grčke i Bugarske obilježili su završetak novog gasovoda koji bi od 1. oktobra trebalo da Bugarsku snabdijeva prirodnim gasom iz Azerbejdžana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije