Svijet

Argentinka druga osoba u svijetu koja je sama pobijedila HIV

Argentinka druga osoba u svijetu koja je sama pobijedila HIV
Foto: Nezavisne novine/Arhiva | Argentinka druga osoba u svijetu koja je sama pobijedila HIV
Srna

BUENOS AJRES - Argentinka je postala druga osoba zaražena HIV-om čiji je imuni sistem pomogao da pobijedi virus bez potrebe za dodatnim medicinskim tretmanom.

Prvi put joj je dijagnostifikovana infekcija koja izaziva sidu 2013. godine.

Naučnici su 30-godišnju majku nazvali "pacijentom iz Esperanze", po njenom rodnom gradu.

Istraživači su u časopisu "Anali interne medicine" naveli da otkriće podstiče nadu u "sterilizujući lijek" za procijenjenih 38 miliona ljudi sa ovom doživotnom infekcijom.

"Uživam u tome što sam zdrava", rekla je ona za En-Bi-Si.

Ona je istakla da ima zdravu porodicu, ne mora da se liječi i da sada živi kao da se ništa nije dogodilo, te da je to zaista privilegija.

Studija nije otkrila netaknute ostatke virusa u 1,5 milijardi ćelija krvi i tkiva koje su istraživači analizirali – potvrđujući otkriće koje je prvi put objavljeno u martu na međunarodnom sastanku stručnjaka za HIV.

Nisu objavljene nikakve dodatne informacije o ženi, ali je tada opisana kao "atletski građena i lijepa žena", te da ima partnera koji nije zaražen i novorođenu bebu.

Za samo još jednu osobu, identifikovanu u avgustu 2020. godine kao 67-godišnja Lorin Vilenberg iz San Franciska, potvrđeno je da je pobijedila virus bez medicinske intervencije. Dvije žene su označene su kao "elitnikontrolori", što se odnosi na rijetku podgrupu pacijenata sa HIV-om koji ne pokazuju znake infekcije uprkos tome što nisu bili podvrgnuti antiretrovirusnim terapijama.

Tipično, osoba zaražena HIV virusom zahtijeva stalnu terapiju lijekovima kako bi se sprečilo da se virus veže za DNK njihovih imunih ćelija i replicira. Međutim, za osam godina od kada joj je postavljena dijagnoza, pacijentkinja iz Esperanze je tokom trudnoće primala lijekove samo šest mjeseci kako bi bila sigurna da će njena beba biti zdrava.

Sve u svemu, četiri su pacijenta izlječena od HIV virusa, od kojih su dvojica – "pacijent iz Berlina" Timoti Rej Braun i "londonski pacijent" Adam Kastiljejo – takođe bolovali od raka i koji su primili rizične transplantacije koštane srži od donatora sa genima otpornim na HIV. Međutim, uspjeh njihovih procedura tek treba da se ponovi.

"Ovo je zaista čudo ljudskog imunološkog sistema koji je to uradio", rekao je za NBC doktor Ksu Ju, imunolog sa Ragon instituta u Bostonu, koji je jedan od autora studije, prenosi "Raša tudej".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije