Svijet

Asanž bi mogao uskoro biti uhapšen

Asanž bi mogao uskoro biti uhapšen
Foto: Ilustracija | Asanž bi mogao uskoro biti uhapšen

LONDON - Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž biće protjeran iz Ambasade Ekvadora u Londonu u roku od nekoliko časova, saopštio je ovoj kompaniji neimenovani izvor upoznat sa slučajem.

"Vikiliks" saznaje da će Asanž biti protjeran iz Ambasade u roku od nekoliko časova ili dana, te da su se vlasti Ekvadora već dogovorile sa Londonom u vezi sa njegovim hapšenjem.

"Gardijan" piše da je predsjednik Ekvadora Lenin Moreno izjavio da je Asanž u više navrata prekršio neke od uslova azila u Ambasadi.

Moreno je rekao da Asanž nema pravo da hakuje privatne naloge niti telefone, te da se ne smije miješati u politiku, naročito kada se radi o politici zemalja koje su prijatelji Ekvadora, navodi britanski "Ekspres".

Nalog za hapšenje Asanža izdat je 2010. godine, na osnovu tvrdnji da je počinio seksualno zlostavljanje i silovanje u Švedskoj, dok ga SAD traže zbog objavljivanja povjerljivih dokumenata povezanih sa sukobima u Avganistanu i Iraku.

Švedska je kasnije odbacila optužbe o silovanju i povukla evropsku potjernicu, za koju Velika Britanija tvrdi da je i dalje na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije