Svijet

Asanžova pravna borba ulazi u finalnu fazu

Asanžova pravna borba ulazi u finalnu fazu
Foto: Tanjug/AP | Asanžova pravna borba ulazi u finalnu fazu

LONDON - Vrhovni sud u Londonu će u septembru donijeti konačnu odluku o izručenju Džulijana Asanža, osnivača WikiLeaksa, u SAD.

Asanž se od 2019. nalazi u Belmaršu, zatvoru visokog obezbjeđenja u Londonu. To je jedan je od najstrožih zatvora u Velikoj Britaniji. Pedeset mjeseci koje je osnivač WikiLeaksa morao da odsluži zbog kršenja ranijih uslova zatvora odavno je prošlo. Od tada je Asanž u nekoj vrsti pritvora, čeka deportaciju u izuzetno teškim uslovima.

Asanžova pravna bitka ulazi u zavšnu fazu, jer je ostala još posljednja prilika za novu žalbu pred Vrhovnim sudom na prethodne sudske odluke o izručenju SAD, koje je u junu potpisala Priti Patel, britanska ministarka unutrašnjih poslova. Ta presuda očekuje se idućeg mjeseca. Ako se potvrde ranije odluke, Asanž mora biti izručen u roku od četiri nedjelje.

Asanžova supruga Stela kaže da se boji najgoreg, ako njenom suprugu ne omoguće dalje žalbe.

"Džulijanov život zavisi od pobjede protiv tog izručenja. On ima kliničku depresiju. Ako bude izručen i stavljen u samicu, što SAD ne isključuju kao opciju, bojim se da će počiniti samoubistvo", izjavila je Stela Asanž za "Deutsche Welle".

Australijski dio porodice, otac Džon Šipton i brat Gabrijel, takođe su veoma zabrinuti.

"Zdravlje mu se pogoršava", rekao je Asanžov brat nedavno za "Sky News Australia".

Porodica je apelovala na Entonija Olbaneza, novog australijskog premijera, da pomogne u spasavanju Asanža, koji je australijski građanin. Tokom predizborne kampanje on je govorio: "Što je dosta, dosta je", tako jasno dajući do znanja da progon osnivača WikiLeaksa mora da prestane.

Ipak, Asanžov otac i brat kažu da se ništa nije promijenilo otkako je Olbanez preuzeo dužnost. Dosad nisu uspjeli ni da se sastanu s premijerom. Olbanez je nedavno izjavio da takvi pregovori moraju da se vode diplomatski, iza kulisa.

Prema riječima supruge Stele Asanž, Vrhovni sud bi trebalo da dozvoli da budu podnijete dalje žalbe. Ipak, glavno pitanje jeste formalno tumačenje sporazuma o izručenju između Velike Britanije i SAD. U prvostepenoj presudi okružni sudija je između ostalog uzeo u obzir Asanžovo zdravstveno stanje, te je donio odluku protiv izručenja. Međutim, više sudije su procijenile da ti razlozi nisu odlučujući.

I ostali aspekti su izostavljeni iz razmatranja, uprkos naporima Asanžovih advokata, poput toga da li bi njegovo pravo na slobodu izražavanja i zaštitu novinarskog rada moglo da spriječi izručenje. Ili pitanje da li se iza zahtjeva SAD kriju u stvari politički razlozi.

"Kada iscrpimo pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji, postoji mogućnost podnošenja žalbe Evropskom sudu za ljudska prava", kaže Stela Asanž. Ostaje ipak neizvjesno da li će britanske sudije željeti da sačekaju odluku tog suda.

Britanska Vlada, naime, djeluje u nekim slučajevim suprotno Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ako u septembru na čelo Konzervativne stranke dođe Liz Tras i preuzme premijersku funkciju, Asanž će imati male šanse za neku političku intervenciju.

Steli Asanž i njihovim sinovima dozvoljeno je da jednom nedjeljno na sat vremena posjete Džulijana u Belmaršu. Dječaci od tri i pet godina oca poznaju samo kao zatvorenika.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije