Svijet

Stela Asanž: Napad na mog supruga najteži napad na slobodu medija

Stela Asanž: Napad na mog supruga najteži napad na slobodu medija
Foto: Tanjug/AP | Asanžova supruga: Napad na Asanža najteži napad na slobodu medija

LONDON - Supruga osnivača "Vikiliksa" Stela Asanž izjavila je danas da je napad na Džulijana Asanža "najteži napad na slobodu medija koji je svijet ikada videio".

"Napad na Asanža je najteži napad na slobodu medija koji je svijet ikada vidio. Eksteritorijalan je i izvodi ga jedna država, primjenjujući svoje zakone u ostatku svijeta, na stranog državljanina koji je objavljivao u drugoj zemlji", rekla je Asanžova za France 24.

Prema njenim riječima, napad na Asanža predstavlja "deklaraciju univerzalne jurisdikcije nad štampom u kojoj jedna država tvrdi da ima moć da ograniči, ne samo mogućnost novinara da rade svoj posao, već i pravo javnosti širom sveta da zna".

U višem sudu u Londonu održano je dvodnevno saslušanje povodom žalbe osnivača "Vikiliksa" na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Sudu su se u utorak prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je riječ o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi BBC.

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Advokat Ed Ficdžerald rekao je da se ne može vjerovati u američka uvjeravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na "krajnje nepravedan i nesrazmeran način ukoliko bude izručen" Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki advokati su se sudu obratili danas, rekavši da je optužba za špijunažu protiv novinara "zasnovana na vladavini prava i dokazima".

"Ovo krivično gonjenje je možda bez presedana, ali ono što je on uradio bilo je bez presedana", rekla je danas advokatica Kler Dobin, koja zastupa interese SAD.

Asanžov portal "Vikiliks" proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima "Apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih povjerljivih dokumenata i diplomatskih izvještaja u kojima SAD kritikuju svjetske vođe, od ruskog predsjednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije