Svijet

Asanžovi advokati tužili CIA

Asanžovi advokati tužili CIA
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Asanžovi advokati tužili CIA
Srna

VAŠINGTON - Advokati osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža podnijeli su tužbu protiv američke Centralne obavještajne agencije (CIA) i njenog bivšeg direktora Majka Pompea tvrdeći da je služba nelegalno snimala njihove razgovore i kopirala podatke iz telefona i kompjutera.

Tužbi su se pridružila i dvojica novinara. Advokati tvrde da je CIA prekršila ustavnu zaštitu u SAD o zaštiti povjerljivih razgovora sa Asanžom, koji je Australijanac, prenio je AFP.

Oni navode da je CIA sarađivala sa bezbjednosnom firmom koju je po ugovoru angažovala Ambasada Ekvadora u Londonu, gdje je Asanž živio u to vrijeme, da bi špijunirala Asanža, njegove advokate, novinare i ostale koji su se sastajali sa Australijancem.

Asanž se suočava sa izručenjem iz Britanije u SAD, gdje je optužen za objavljvivanje američkih vojnih i diplomatskih fajlova 2010. godine o ratovima u Avganistanu i Iraku.

Advokat iz NJujorka Robert Bojl, koji zastupa podnosioce tužbe, rekao je da navodno špijuniranje Asanžovih advokata znači da je pravo na pošteno suđenje osnivaču "Vikiliksa" time "narušeno, ako ne i uništeno".

"Moraju uslijediti sankcije, čak i odbacivanje optužbi ili povlačenje zahtjeva za izručenje kao odgovor na ove evidentne neustavne aktivnosti", rekao je Bojl.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije