Svijet

Pratite nas na Google news

Asma Asad u srcu korupcije

Asma Asad u srcu korupcije
Foto: Arhiva | Asma Asad u srcu korupcije
Tanjug

PARIZ - Asma el Asad, supruga sirijskog lidera Bašara el Asada, stvorila je sopstvenu mrežu korupcije i političkog uticaja, a obavještajni krugovi u Vašingtonu označili su je kao jednog "najgorih ratnih profitera", piše pariski Mond.

Orijentalna Lejdi Di, kako su je ushićeno nazivali londonski tabloidi, udala se za sirijskog predsjednika tokom njegove posjete Velikoj Britaniji 2002. godine.

Asma je rođena u bogatoj porodici sirijskih sunita, odrasla je u mondenskoj londonskoj četvrti Aston, diplomirala na prestižnom Kraljevskom koledžu u Londonu i do udaje je radila u svjetski poznatoj konsultantaskoj kompaniji J.P. Morgan.

Nakon vjenčanja Asadovi su se privatno družili sa francuskim predsjedničkim parom Sarkozi i bili rado viđeni gosti u najvišim društvenim krugovima evropske političke i poslovne elite.

U tekstu pod naslovom "Ubijanje iz šopinga" londonski Gardijan je u martu 2012. godine objavio prepisku supružnika Asad u kojoj je Asma svesrdno podržala odluku o bombardovanju grada Homsa na zapadu Sirije u kojem su, pored ostalih brojnih civilnih žrtava, poginula i dva strana novinara, Francuz Remi Ošlik i Amerikanka Meri Kolvin.

Gardijan tvrdi da se u istim mailovima Asma el Asad hvalila svome suprugu kako je kupila obuću u jednoj od najskupljih londonskih radnji i naredila da se kompletno renovira njihova rezidencija na Mediteranu.

Mond navodi da je supruga predsjednika Asada zajedno sa Bašarovim rođakom Ramijem Maklufom, bogatim predsjedničkim juvelirom, osnovala Sirijsku razvojnu korporaciju, međunarodni trust koji će Asadov režim nadalje koristiti za "pokrivanje" i kontrolu civilnog i NVO sektora, ali i kao posrednika za odobravanje svih aktivnosti OEBS i UN na sirijskoj teritoriji.

Nakon toga, Asma Asad je preuzela na sebe i na svoju kompaniju poslove distribucije bonova za subvencionisano gorivo, što joj je, prema procjenama iz upućenih poslovnih krugova, donijelo milionsku zaradu koju je praktično otela od države.

Mond otkriva da Asadovi žive na visokoj nozi i da su preko svojih ruskih partnera na nedavnoj aukciji u Sotbiju kupili sliku Dejvida Hoknija za 27 miliona evra.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prošlog mjeseca je Asmu el Asad nazvao "najvećim ratnim profiterom" i konstatovao da je praktično preuzela kontrolu nad veoma značajnim dijelom sirijske ekonomije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije