Svijet

Australija otkriva nacrt teksta za ustavni referendum

Australija otkriva nacrt teksta za ustavni referendum
Foto: Pixnio | Australija otkriva nacrt teksta za ustavni referendum

KANBERA - Australijski premijer Entoni Albaneze otkrio je predloženo pitanje, koje će se Australijancima postaviti za referendum o tome hoće li priznati Aboridžine i stanovnike Toresovog moreuza u ustavu zemlje, dok se u četvrtak borio sa suzama.

Čelnik je takođe najavio nacrt ustavnog amandmana koji bi omogućio Glas starosjedilaca u australijskom parlamentu.

Pitanje oko kojeg se složila Radna grupa za referendum glasi: "Predloženi zakon: izmijeniti Ustav kako bi se priznali prvi narodi Australije uspostavom Glasa Aboridžina i ostrvljana Toresovog moreuza. Odobravate li ovu predloženu izmjenu?"

Osim toga, od Australijanaca će se tražiti da se u amandmanu ustava zemlje uključi novo poglavlje "Priznavanje Aboridžina i ostrvljana Toresovog moreuza", izvijestio je "ABC News".

Boreći se sa suzama, emotivni Albaneze upitao je "Ako ne sada, kada?".

"Za mnoge ovaj je trenutak nastajao vrlo dugo. Jedna osoba, jedan glas. Ljudi svih vjera, porijekla svi ćemo imati jednaku riječ", rekao je na televizijskoj konferenciji, stojeći uz nekoliko domorodačkih vođa koji su u četvrtak podržali prijedlog.

Nastavio je:

"Ipak, pokazali su toliko strpljenja i optimizma kroz ovaj proces, a taj duh saradnje i promišljenog dijaloga punog poštovanja bio je toliko važan da se do ove tačke dođe na tako ujedinjen način".

Ova ostrvska država nastoji ponuditi dalje priznanje svojim domorodačkim narodima, koji nastanjuju kontinent 60.000 godina, ali se ne spominju u 122 godine starom ustavu, prenosi "Independent".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije