Svijet

Pratite nas na Google news

Australijanca u parku napala svraka, umro je

Australijanca u parku napala svraka, umro je
Foto: N.N. | Australijanca u parku napala svraka, umro je
N.N.

U Australije je u nedjelju umro biciklista, nakon što se tokom vožnje u parku u njega zaletjela svraka, piše CNN.

76-godišnji muškarac vozio se biciklom u parku Nikolson u gradu Volongongu, južno od Sidneja, kada je morao skrenuti sa staze kako bi izbjegao napad svrake. Pritom se zabio u stub, pao na zemlju i zadobio teške povrede.

Prevezen je bolnicu, ali je umro još te večeri.

Brane svoje ptiće

Svrake se često tijekom septembra i oktobra, kada je u Australiji proljeće, zalijeću u ljude. Sezona parenja im je u avgustu te u narednim mjesecima znaju biti dosta agresivne kako bi zaštitile svoje ptiće.

Turisti će, ako posjete Australiju u tom periodu, primijetiti kako neki stanovnici hodaju s palicama u ruci s kojima mašu po zraku ili bicikliste koji kao zaštitu nose kacige s neobičnim šiljcima.

Svrake nisu bezopasne. Prilikom zalijetanja mogu svojim oštrim kljunom nanijeti prilično štete. Prošle je godine, svraka u Perthu napala dijete u kolicima koje je nakon toga skoro oslijepilo.

Zaštićene u Australiji

Svrake su u Australiji zaštićene i nezakonito je ubijati ih ili uzimati njihova jaja. Gotovo 70% povreda zbog svraka u toj se zemlji dogodilo kada su te ptice napale bicikliste, a 22% prilikom šetnje područjem gdje one prebivaju.

Australijske vlasti savjetuju biciklistima da siđu s bicikla tokom napada i da ostanu mirni. Bilo kakva odbrana ili pokušaj mahanja rukama, mogao bi dodatno isprovocirati ptice.

(Index.hr)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije