Svijet

Austrija slala sjevernokorejske pasoše Južnoj Koreji

Austrija slala sjevernokorejske pasoše Južnoj Koreji
Foto: N.N. | Austrija slala sjevernokorejske pasoše Južnoj Koreji

BEČ - Austrijske vlasti osumnjičene su da su učestvovale u špijunskoj akciji protiv Sjeverne Koreje.

Južnokorejskoj obavještajnoj službi proslijeđeno više pasoša koje je austrijska štamparija izradila za Sjevernu Koreju, tvrdi bečki dnevnik "Standard" i nedeljnik "Profil".

Južnokorejska služba uputila je molbu austrijskim kolegama za dobijanje najmanje tri sjevernokorejska blanko pasoša, što je očigledno učinjeno, kako pokazuje istraživanje austrijskih medija.

Proslijeđivanje blanko pasoša ostvareno je preko Ministarstva unutrašnjih poslova koje ima odlične veze sa štamparijom "Staatsdruckerei", koja je dobila posao izrade novih biometrijskih paroša za Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja poručila je ukupno 200.000 pasoša, koje je dobila od bečke štamparije, koja je nekada bila u državnom vlasništvu, ali od 2000. godine je privatno preduzeće.

Štamparija nije željela da se izjasni o ovim optužbama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je samo da je analiziralo poslovni nalog Sjeverne Koreje austrijskoj štampariji i da nije ustanovljena nikakva bezbjednosna prepreka.

Ministarstvo privrede je prethodno dalo dozvolu za izvoz, jer isporuka pasoša, kako je ustanovljeno, nije u sukobu sa odredbama međunarodnog embarga protiv Sjeverne Koreje.

Samo je Ministarstvo spoljnih poslova navelo da je uzdržano, odnosno iznelo zabrinutost zbog ovog posla.

Otkrivanje da je austrijska štamparija predala južnokorejskoj službi sjevernokorejske pasoše mogla bi imati drastične posljedice.

Prema anonimnom pismu koje su dobile redakcije "Profila" i "Standard" iz Ministarstva unutrašnjih poslova, je ispostava južnkorejske obavještajne službe u Beču zamolila za blanko pasoše svoje susjedne zemlje.

U tom pismu stoji da su službenici austrijske službe, kao nagradu za izlaženje u susret, dobili besplatni odmor u Južnoj Koreji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da nema nikakve informacije s tim u vezi.

Istovremeno potvrđuje se da je Južnoj Koreji isporučeno više pasoša radi upoznavanja sa novim pasošem, ali i da se radi o mustrama, koji se koriste za potrebe učenja.

Ti primjerci treba da pomognu južnokorejskim vlastima da razlikuju falsifikate od originala.

Inače Sjeverna Koreja ima poseban odnos prema Austriji. Tako se posljednja sjevernokorejska banka u Evropi “Golden Star bank” nalazila u Beču do 2004.

Ona je, nakon optužbi vezanih za špijunažu, pranje novca i trgovinu nuklearnim materijalima zatvorena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije