Svijet

Avganistan: Napad na vojnu bolnicu u blizini ambasade SAD

Avganistan: Napad na vojnu bolnicu u blizini ambasade SAD
Avganistan: Napad na vojnu bolnicu u blizini ambasade SAD

KABUL - Naoružani napadači, obučeni kao doktori, napali su danas vojnu bolnicu u blizini ambasade SAD u avganistanskoj prestonici Kabulu i sukobili se sa bezbednosnim snagam u toj zgradi.

Rojters, pozivajući se na zvaničnike i svjedoke, navodi da je napad počeo eksplozijom u zadnjem dijelu bolnice "Sardar Muhamed Daud Kan", nakon čega je tri do pet napadača naoružanih automatskim oružjem i ručnim bombama ušlo u nju.

Napadači obučeni kao ljekari zauzeli su pozicije na gornjim spratovima bolnice i ušli u obračun sa bezbjednosnim snagama koje su tu u međuvremenu poslate i koje su blokirale područje oko bolnice. Navodi se da je tokom borbi iz zgrade čula još jedna eksplozija.

"Naše snage su tamo i u toku je žestok okršaj", kazao je porparol Ministarstva odbrane Avganistana Davlat Vaziri koji je dodao da za sada nema podataka o žrtvama.

Navodi se da napad na bolnicu, koja se nalazi sa druge strane puta u odnosu na snažno utvrđenu američku ambasadu, stiže nakon upozorenja koja su zvaničnici avganistanske vlade uputili da bi napadi na važne objekte u Kabulu mogli da eskaliraju ove godine pošto su talibani pojačali pobunu protiv vlade.

"U toku je teroristički napad na bolnicu kojim se gaze sve ljudske vrijednosti", kazao je avganistanski predsjednik Ašraf Gani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije