Svijet

Avganistanke u Kabulu traže svoja prava, ne žele ropstvo

Avganistanke u Kabulu traže svoja prava, ne žele ropstvo
Foto: Printscreen/Twitter | Avganistanke u Kabulu traže svoja prava, ne žele ropstvo

KABUL - U glavnom gradu Avganistana Kabulu žene su izašle na ulicu i od talibanskog pokreta traže da buduća vlada zaštiti njihova prava i slobode.

Protest je održan na platou ispred Predsjedničke palate Avganistana, a učesnice protesta su tražile da u buduću vladu budu uključene i žene.

"Muškarci i žene imaju jednaka prava", "Društvo bez žena je mrtvo društvo", poruke su koje su ispisale na transparentima, prenosi Anadolija.

Talibanski lideri više puta su u javnosti ponovili kako će insistirati na tome da žene imaju istaknutu ulogu u društvu kao i pristup obrazovanju. Međutim, određena tumačenja šerijata pojedinih talibanskih lidera izazvala su strah da će se vratiti pravila koja su važila tokom vladavine talibana prije američke intervencije 2001. godine, a kada žene gotovo da nisu imale apsolutno nikakva prava.

"Okupili smo se ovdje da branimo materijalna i duhovna prava žena i da pošaljemo svoj glas u svijet", poručile su žene.

Zabrinutost zbog statusa žena u Avganistanu naročito je porasla nakon izjava portparola talibanskog pokreta Zabihulaha Mujahida koji je u intervjuu za italijanski list La Republika izjavio kako žene neće biti na ministarskim funkcijama. On je za italijanski list naglasio da žene "mogu da rade u ministarstvima, policiji ili, na primjer, kao pomoćnici u sudstvu, ali ne i kao ministri".

Juče su Avganistanke održale slične proteste i u Heratu, trećem najvećem gradu u toj zemlji.

 

(Klix

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije