Svijet

Avganistanskim studenticama nije dopušteno polagati prijemni ispit

Avganistanskim studenticama nije dopušteno polagati prijemni ispit
Foto: Twitter / Printscreen | Avganistanskim studenticama nije dopušteno polagati prijemni ispit

KABUL - Ministarstvo visokog obrazovanja kojim upravljaju talibani naredilo je privatnim univerzitetima u Avganistanu da ne dopuste studenticama da idući mjesec polažu prijemne ispite za univerzitete, naglašavajući svoju politiku ograničavanja žena u tercijarnom obrazovanju.

Pismo ministarstva upućeno je institucijama u sjevernim pokrajinama Avganistana, uključujući Kabul, gdje se ispiti trebaju održati od kraja februara. U pismu se navodi da će se one institucije koje ne poštuju pravila suočiti sa pravnim postupkom.

Ministarstvo visokog obrazovanja u decembru je reklo univerzitetima da ne dopuštaju pristup studenticama "do dalje obavijesti". Nekoliko dana kasnije, administracija je većini radnica nevladinih organizacija zabranila rad. Vlasti su takođe zatvorile većinu srednjih škola za djevojke.

Nezavisne novine nisu mogle nezavisno provjeriti istinitost ovih informacija.

Ograničenja rada i obrazovanja žena izazvala su međunarodne osude. Zapadne diplomate signalizirali su da će talibani morati promijeniti kurs svoje politike prema ženama kako bi imali priliku za službeno međunarodno priznanje i ublažavanje svoje ekonomske izolacije.

Zemlja je usred ekonomske krize, djelimično zbog sankcija koje utiču na njen bankarski sektor i smanjenja finansiranja razvoja, a humanitarne agencije upozoravaju da desetinama miliona treba hitna pomoć, prenosi "Malay Mail".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije