Svijet

Avion sa 148 osoba se srušio u južnoj Francuskoj

Avion sa 148 osoba se srušio u južnoj Francuskoj
Avion sa 148 osoba se srušio u južnoj Francuskoj

Putnički avion A320 pao je u Alpima na jugu Francuske. Prema nepotvrđenim informacijama, letilica je pripadala njemačkoj loukost aviokompaniji "German Wings".

U avionu je bilo 142 putnika i šest članova posade.

Avion je iz Barselone letio za Diseldorf, na letu sa oznakom 4U9525.

Vals: Nastradalo između 142 i 150 ljudi

Francuski premijer Manuel Vals rekao je da strahuje da je u padu aviona na jugu Francuske nastradalo između 142 i 150 putnika i članova posade, dodajući da uzrok pada letjelice još nije poznat.

"Mi, naravno, ne znamo razloge pada aviona. Strahujemo da je nastradalo između 142 i 150 putnika i članova posade, imajući u vidu uslove nesreće", rekao je Vals novinarima.

Vals je rekao da je aktivirao ministarski krizni štab povodom ovog događaja. On je dodao da je poslao ministra unutrašnjih poslova Bernara Kazneva na mjesto nesreće.

Oland: Vjerovatno nema preživjelih

Francuski predsjednik Fransoa Oland rekao je da vjeruje da u avionskoj nesreći na jugu Francuske nije preživio niko od 148 ljudi u letjelici "erbas A320" kompanije "Džermanvings".

"U avionu je bilo 148 ljudi. Uslovi nesreće, koji još nisu razjašnjeni, ukazuju na zaključak da nema preživjelih", rekao je Oland.

Prema njegovim riječima, vjeruje se da su žrtve većinom njemački državljani.

"Nesreća se dogodila u teško pristupačnoj zoni", rekao je Oland. 

Avion je pao na francuskim Alpima, u južnom dijelu zemlje.

Kompanija "Erbas" saopštila je da je upoznata sa medijskim izvještajima i da vrši procjenu situacije.

Uočeni ostaci Erbasa A320

Ostaci putničkog aviona njemačke kompanije "Džermanvings", koji se srušio na jugu Francuske, već su uočeni, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

List "Mond" prenio je da je 80 pripadnika vatrogasne službe na putu ka mjestu pada aviona tipa "Erbas A320" na francuskim Alpima.

Avion je poletio iz Barselone u 09.55 časova prema Diseldorfu. Francuska služba za vazdušni saobraćaj saopštila je da je avion poslao poruku o vanrednoj situaciji u 10.47 časova.

Dopisnici javljaju da je njemačka javnost šokirana ovim događajem, pošto je "Džermanvings" kompanija koja je dobro poznata. Ovaj avioprevoznik posluje u sastavu "Lufthanze".

Lufthanza ne zna šta je uzrokovalo pad

Njemačka kompanija "Lufthanza" saopštila je da još nije poznato zašto se avion njene firme "Džermanvings" srušio danas na jugu Francuske sa 148 putnika i članova posade, na letu od Barselone ka Diseldorfu.

Kompanija je izrazila saučešće porodicama i prijateljima nastradalih putnika i članova posade.

"Ako naš strah bude potvrđen, ovo će biti mračan dan za `Lufthanzu`. Nadamo se da ima preživjelih", navodi se u saopštenju.

Avion tipa "erbas A320" pao je nedaleko od grada Barselonete, oko 100 kilometara sjeverno od Nice. Kancelarija francuskog premijera Manuela Valsa objavila je da se letjelica srušila u oblasti Meolan-Revel, u podnožju francuskih Alpa.

Francuski televizijski kanal "Meteo" prenio je da su vremenski uslovi u vrijeme pada aviona bili veoma mirni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije