Svijet

Avion zaustavljen na aerodromu: Petoro radnika prebačeno u bolnicu

Avion zaustavljen na aerodromu: Petoro radnika prebačeno u bolnicu
Foto: Pixnio | Avion zaustavljen na aerodromu: Petoro radnika prebačeno u bolnicu

Avion aviokompanije "Swiss Air" bio je zatvoren na aerodromu "El Prat" u Barseloni nakon što se izlio radioaktivni materijal iz kovčega u prtljažniku letjelice u utorak oko 10 sati.

Na Terminalu 1 pozvani su timovi za hitne slučajeve kao i radiološki stručnjaci. "Daily Mail" prenosi da je 134 putnika i pet članova posade isprva bilo prisiljeno ostati u avionu nakon čega su ih izolovali u prostoriju na aerodromu.

U međuvremenu je pet radnika koji su radili u skladištu u vrijeme navodnog izlivanje prebačeno u bolnicu iz predostrožnosti.

Potparolka katalonske vlade Patricia Plaja rekla je da njena agencija nema dokaze da je to ozbiljno uticalo na ljude, pišu lokalni mediji.

Ukupno je 13 ekipa vatrogasaca na terenu koji osiguravaju područje za javnost, prenosi "Dnevnik.hr".

Izlivanje je navodno došlo iz kovčega s medicinskim potrepštinama. Kada je otkrivena sumnja na radioaktivnost, kovčeg je već bio u avionu pa se putnici nisu smjeli iskrcati.

Regionalni koordinacioni centar za hitne slučajeve rekao je da je plan za hitne slučajeve radioloških hitnih slučajeva aktiviran ujutro zbog radioaktivnog izvora unutar letjelice.

Kompanija Aena koja upravlja aerodromom objavila je oko 12:30 da je uzbuna "deaktivirana" bez incidenata nakon što je potvrdila da nema rizika.

Putnici su pušteni iz izolacije nakon tri sata, a potparol aviokompanije potvrdio je da je tokom istovara prtljažnog odjela jedna kutija s medicinskim potrepštinama imala vlažne mrlje.

Lokalne vlasti sprovode dalje istrage, a avion je u funkciji, prenosi "Poslovni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije