Svijet

Azurna obala poplavljena: U bujici 17 mrtvih i 4 nestalih (FOTO, VIDEO)

 Azurna obala poplavljena: U bujici 17 mrtvih i 4 nestalih (FOTO, VIDEO)
Azurna obala poplavljena: U bujici 17 mrtvih i 4 nestalih (FOTO, VIDEO)

NICA- Sedamnaest osoba poginulo je u poplavama koje su uslijedile nakon olujnog nevremena koje je pogodilo u subotu navečer Azurnu obalu, na jugoistoku Francuske.

Bujice su preplavile ulice Cannesa i Nice a podaci o stradalima mijenjali su se iz sata u sat te je na kraju pronađeno 17 mrtvih tijela u departmanu Alpes-Maritimes, u francuskoj pokrajini Provansa-Alpe-Azurna obala.

Spasioci imaju velikih poteškoća pri pristupu zonama stradavanja, dajući naslutiti da brojke o stradalima još uvijek nisu konačne.

Kako javlja France24, pet osoba poginulo je jer su uslijed nevremena išli preparkirati svoja vozila. Tri su osobe poginule jer im je automobil zapeo u tunelu, a tri nakon što je bujica prodrla u apartman.

Bujica je neke automobile odbacila u more.

Prognostičari kažu kako je najgore u Francuskoj prošlo te da je oluja krenula prema talijanskoj obali.

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je "solidarnost nacije" i uputio saučešće obiteljima žrtava.

Premijer Manuel Valls istaknuo je iz Japana "duboku žalost zbog strašnih posljedica nevremena i podršku ožalošćenim obiteljima".

Sedamnaest osoba je poginulo na jugoistoku Francuske a četiri se smatraju nestalima nakon razornih poplava koje su protekle noći izazvale snažne oluje na Azurnoj obali gdje još traje turistička sezona.

U prolomu oblaka je tijekom tri sata palo 180 mm kiše. Bujice su poplavile ulice Cannesa, Antibesa, Nice i drugih mjesta.  Većina stradalih se utopila u automobilima, zarobljeni u podzemnim garažama.

Francuski predsjednik Francois Hollande je s ministrom unutarnjih poslova Bernardom Cazeneuveom otišao na poplavljeno područje.

 "Uvijek je bilo katastrofa, ali njihov ritam i intenzitet se su pojačali", ocijenio je Hollande i pozvao na donošenje odluka o klimi, nekoliko tjedna prije svjetske konferencije o klimi Cop21 koja se u studenom i prosincu održava u Francuskoj.

Najdramatičnije je u Mandelieu-la-Napoule, općini koja graniči s Cannesom, gdje je sedam osoba poginulo i jedna je nestala. U Cannesu su tri osobe smrtno stradale i dvije su nestale, a gradonačelnik David Lisnard je kritizirao nedisciplinirane osobe koje su stradale brinući za automobile.

U mjestu Biot su tri korisnika doma za umirovljenike stradala jer dvoje dežurnih preko noći nisu stigla na sigurno prebaciti sve osobe. U Vallauris-Golfe Juanu jedna tročlana obitelj je stradala u automobilu koji je zaglavio u tunelu a u Antibesu je jedna osoba poginula i jedna nestala.

Predsjednik Hollande je proglasio prirodnu katastrofu u zahvaćenom području.

Na nedjeljnoj misi je papa Franjo pozvao na solidarnost sa žrtvama..

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije