Svijet

BBC ne čeka Brexit, već počeo sa selidbom dijela kompanije

BBC ne čeka Brexit, već počeo sa selidbom dijela kompanije
Foto: BBC | BBC ne čeka Brexit, već počeo sa selidbom dijela kompanije
Tanjug

Britanski javni servis BBC seli dio kompanije u Amsterdam, kako bi i u slučaju Brexita bez sporazuma mogao da nastavi da emituje svoje programe u zemljama Evropske unije, objavila je agencija "Bloomberg".

BBC u Amsterdam ne seli svoju redakciju vijesti, već dio komercijalne produkcije koja je proizvela veoma gledane serije, poput "Doktor Hu" i "Istenders".

Odlukom da dio svog poslovanja preseli u Amsterdam, BBC želi da izbjegne sudbinu Velike Britanije, koja bi, kako za sada stvari stoje, za svega osam dana mogla bez ikakvog sporazumama da napusti Evropsku uniju.

Ako bi se to desilo, britanske medijske kuće bi, takoreći preko noći, izgubile svoje licence za emitovanje u državama Evropske unije.

Proizvodnja programa BBC-ja nastaviće se najvećim dijelom u Velikoj Britaniji, dok će se dio redakcije zadužen za postprodukciju i distribuciju preseliti u Amsterdam.

Predstavnik BBC-ja za odnose sa javnošću nije zvanično potvrdio da se dio medijske kuće seli u Holandiju, ali jeste potvrdio da su u toku pripreme mjera neophodnih za nastavak emitovanja programa u EU, piše holandski list Telegraf.

Prema zakonodavstvu EU, direkcija medijske kuće ili značajan dio zaposlenih moraju se nalaziti u jednoj od zemalja članica EU.

Ako BBC ne preseli dio svoje organizacije, izgubiće pravo na emitovanje, a time i prihod od nekoliko stotina miliona evra godišnje.

BBC nije prva medijska kuća koja prije isteka roka za Brexit barem djelimično napušta britanski brod koji tone, Discovery, Viacom i ComCast su to već učinile.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije