Svijet

Babiš: Nikada neću podnijeti ostavku

Babiš: Nikada neću podnijeti ostavku
Foto: Tanjug/AP | Babiš: Nikada neću podnijeti ostavku

PRAG - Premijer Češke Andrej Babiš izjavio je da "nikada neće podnijeti ostavku", čime je odbacio zahtjeve javnosti da to učini zbog optužbi da je ometao istragu o prevari.

Koalicioni partner razmišlja o napuštanju kabineta, nakon što je Babišev sin snimljen kako govori da je njegov otac prošle godine od njega tražio da se sakrije kako bi izbjegao ispitivanje u policiji.

"Nikada neću podnijeti ostavku. Nikada. Neka svi zapamte to: nikada", napisao je Babiš danas na svojoj "Fejsbuk" stranici.

Hiljade Čeha sinoć je protestovalo u Pragu protiv češkog premijera.

Opozicione stranke pozvale su na glasanje o nepovjerenju Babiševom kabinetu, a očekuje se da će ono biti održano u petak, 23. novembra.

Socijaldemokrate lijevog centra, koje su partneri Babiševe partije ANO u koalicionoj vladi, razmišljaju o povlačenju iz kabineta, mada je neimenovani izvor iz partije rekao da veliki broj članova ove stranke naginje ka tome da se ostane u koaliciji.

Babiš je dobio podršku češkog predsjednika Miloša Zemana, koji je sinoć rekao da očekuje da se situacija smiri.

Zeman je u televizijskom intervjuu rekao da će Babišu dati još jednu šansu da oformi vladu ukoliko bude izglasano nepovjerenje kabinetu češkog premijera.

Policija tereti Babiša i njegovo dvoje odrasle djece od prošle godine za prevaru zbog navodnog manipulisanja vlasništvom jedne od njegovih kompanija prije deset godina, kako bi firma ispunila uslove za dobijanje državne pomoći u iznosu od dva miliona evra.

Babiš je biznismen milijarder i najpopularniji političar u Češkoj, koja je član EU i NATO.

Premijer Češke negirao je bilo kakav prekršaj i odbacio izvještaj o svom sinu Andreju koji je objavljen na internet stranici "Seznam".

Andrej je ranije rekao novinarima stranice, koji su ga pratili do njegove kuće u Švajcarskoj, da je njegov otac prošle godine od njega tražio da se sakrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije