Svijet

Bajden: Bio bih spreman da koristim silu da branim Tajvan

Bajden: Bio bih spreman da koristim silu da branim Tajvan
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Bio bih spreman da koristim silu da branim Tajvan
Tanjug

TOKIO - Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da bi bio spreman da koristi silu kako bi odbranio Tajvan i da SAD stoji čvrsto uz druge države kako bi onemogućile Kinu da koristi silu na Tajvanu.

Bajden je kazao da se Kina "flertuje sa opasnošću" po pitanju Tajvana, jer ima dolete aviona blizu ovog ostrva, prenio je Rojters.

Ubrzo poslije izjave Bajdena, oglasila se Bijela kuća, koja je saopštila da nema promjene u američkoj politici prema Tajvanu.

"Kako je predsjednik rekao, naša politika se nije promijenila", rekao je zvaničnik Bijele kuće, koji je odbio da bude imenovan.

"Bajden je ponovio našu 'politiku jedne Kine' i našu posvećenost miru i stabilnosti širom Tajvanskog moreuza. On je, takođe, ponovio našu posvećenost Tajvanskom sporazumu kojim se Tajvanu obezbjeđuju vojna sredstva da se brani", kazao je zvaničnik.

"Politika jedne Kine" je diplomatsko priznanje stava Kine da postoji samo jedna kineska vlada.

SAD priznaju i imaju formalne veze sa Kinom, a ne sa ostrvom Tajvan, koje Kina vidi kao otcijepljenu provinciju koja će se, kako navode iz Pekinga, jednog dana ponovo ujediniti sa kopnom.

Prema "politici jedne Kine", SAD priznaju, ali ne podržavaju da je Tajvan dio Kine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije