Svijet

Bajden: Građani ne treba da strahuju od nuklearnog rata

Bajden: Građani ne treba da strahuju od nuklearnog rata
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bajden: Građani ne treba da strahuju od nuklearnog rata

​VAŠINGTON - Američki građani ne bi trebalo da strahuju od nuklearnog rata, poručio je večeras predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden, dan pošto je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se ruske snage za odvraćanje, koje uključuju nuklearno oružje, stave u stanje visoke pripravnosti.

Dok je Bajden odlazio sa događaja održanog u Bijeloj kući, jedan od američkih novinara ga je upitao da li bi Amerikanci trebalo da budu zabrinuti zbog mogućnosti izbijanja nuklearnog rata, na šta je američki predsjednik odgovorio sa "ne", prenosi Indipendent.

Prethodno je portparolka Bijele kuće Džen Psaki izjavila da SAD smatraju da u ovom trenutku nemaju razloga da mijenjaju nivo nuklearne pripravnosti.

"Nismo mijenjali naš status i procjenu u tom pogledu, ali takođe moramo da budemo na oprezu zbog Putinovih prijetnji", rekla je Psaki za kablovsku mrežu MSNBC.

Rusko Ministarstvo odbrane prethodno je saopštilo da su nuklearne snage i sjeverna i paficička flota u stanju povišene borbene gotovosti.

Bajden je tokom dana razgovarao sa američkim saveznicima i partnerima, dok je neimenovani zvaničnik Bijele kuće za Rojters rekao da se nuklearni rat nikada ne smije voditi, da u njemu nema pobjednika, a da Putin eskalira situaciju "opasnom retorikom".

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije