Svijet

Bajden: Putin pritjeran uza zid

Bajden: Putin pritjeran uza zid
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Putin pritjeran uza zid

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je da postoji jasan znak da predsjednik Rusije Vladimir Putin razmatra korišćenje i biološkog i hemijskog oružja u Ukrajini.

On je rekao da Rusija možda planira da izvede sajber napad na SAD i pozvao je izvršne direktore američkih kompanija da zaštite svoja preduzeća od sajber napada i investiraju u sajber bezbjednost, prenio je Rojters.

Ruske optužbe da Kijev ima biološko i hemijsko oružje su lažne i ukazuju da ruski predsjednik Vladimir Putin razmišlja da ih i sam upotrijebi u svom ratu protiv Ukrajine, poručio je američki predsjednik Džozef Bajden, bez navođenja dokaza za svoje tvrdnje.

On je rekao da je Putin "pritjeran uza zid" i da sada iznosi lažne optužbe, uključujući i tvrdnju da "SAD imaju biološko i hemijsko oružje u Evropi", što kako je naveo američki predsjednik, "jednostavno nije tačno", prenosi Rojters.

"Oni takođe sugerišu da Kijev ima biološko i hemijsko oružje u Ukrajini. To je jasan znak da Putin razmišlja o upotrebi i jednog i drugog", naglasio je Bajden.

Ovim izjavama su ponovljene prethodne tvrdnje zvaničnika u Vašingtonu i savezničkim zemljama, koji su optužili Rusiju za širenje nedokazanih navoda da Ukrajina ima program biološkog oružja, što je, kako je rečeno u Moskvi, mogući uvod u potencijalno pokretanje bioloških ili hemijskih napada od strane Kijeva.

Rusko ministarstvo odbrane optužilo je Ukrajinu, bez pružanja dokaza, za planiranje hemijskog napada na sopstveni narod, što bi se iskoristio kao povod da se optuži Moskva da koristi hemijsko oružje u svojoj vojnoj operaciji koja je počela 24. februara.

Ranije ovog mjeseca, američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven razgovarao je sa Nikolajem Patruševom, sekretarom ruskog Savjeta za bezbjednost, upozoravajući ga na posljedice "moguće ruske odluke da upotrijebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini", a Bijela kuća nije precizirala o kakvim mjerama je riječ, navodi Rojters.

Više o dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije