Svijet

Bajden i Tramp vode bitku za starije generacije

Bajden i Tramp vode bitku za starije generacije
Foto: Tanjug | Bajden i Tramp vode bitku za starije generacije

​VAŠINGTON - Kako se bliže novembarski predsjednički izbori, zahuktavaju se i ankete koje tradicionalno pokušavaju da dočaraju sliku predizborne bitke između kandidata za mjesto predsjednika SAD.

Čini se da je ova predizborna kampanja sadržajnija od svih prethodnih, sa mnogim preokretima, koji donose sliku drugačijih Sjedinjenih Američkih Država, sa drugačijim problemima i nadanjima. 

Preokreti u anketama dešavaju se svakodnevno, a jedan od najzanimljivijih je "generacijska inverzija", kako je naziva "Politico" u analizi predizbornih anketa.

Naime, nijedan republikanac nije osvojio većinu glasova mlađe populacije još od vremena Džordža Buša Starijeg, koji je 1988. nadmoćno pobijedio Majkla Dukakisa, odnijevši pobjedu u čak 50 saveznih država, uključujući dominantnu pobjedu među mladom generacijom. 

Sa druge strane, iako je Buš Mlađi kao republikanski kandidat pobijedio i tada, nijedan demokrata nije odnio glasove starije generacije kao Al Gor 2000. godine iznoseći plan socijalne sigurnosti, navodi "Politico".

Istraživanje javnog mnjenja, koje je radio NPR/PBS Newshour/Marist College, pokazuje da je Tramp dva procentna poena ispred Bajdena među milenijalcima i generacijom Z, što nije bio slučaj na prošlim izborima, koje je Tramp izgubio, a nije se desilo nijednom od 1988. godine da generacija ljudi mlađih od 35 godina pokaže osjetniju naklonost republikanskom kandidatu, prenosi Euronews.

Bajdenovu poziciju u vezi s ovim pitanjima ugrožavaju vanredna situacija u Teksasu, koji je najteže pogođen nekontrolisanim migracijama, te ekonomski problemi koji su u prethodnom periodu bili zanemareni u odnosu na podršku stranama u ratnim sukobima u svijetu.

Raste podrška Trampu među biračima rasnih manjina, za razliku od 2020. Osim pripadnika mlađe generacije, koji se opredjeljuju za politiku Trampa, u istraživanjima je primijećeno i to da raste podrška Trampu od strane latinoaneričkih i afroameričkih birača, za razliku od 2020. godine.

Kao što je na početku analize navedeno, od 2000. se nije desilo da ankete pokažu da postoji prednost kandidata demokrata među starijom generacijom glasača. Buš Mlađi je 2000. godine, uprkos ovoj "anomaliji", pobijedio na izborima, te Al Gor nije uspio da kapitalizuje prednost.

Biološko-sociološki gledano, generacija koja je tada ubrajana u mlađu generaciju danas je starija generacija, a njihovi glasovi bi mogli da donesu prevagu u situaciji izjednačenosti kandidata. Istorija američkih izbora govori da su glasovi starije generacije na strani republikanskog kandidata zbog više faktora.

Analitičari koji su naklonjeniji Bajdenu ističu blagu prednost koju Bajden ima među starijim biračima u odnosu na Trampa, međutim značajno je napomenuti da je 2000. godine Al Gor predstavio program "socijalne sigurnosti", koji se ticao direktno starijih generacija, dok Bajdenova kampanja trenutno pokušava da se izbori sa ekonomskim i imigracionim pitanjima.

Povodom ovih pitanja Tramp pokazuje nezanemarivu prednost, posebno u odnosu na imigracije, koje umnogome muče mlađu produktivnu generaciju, koja ostaje bez radnih mjesta dolaskom neprijavljene radne snage, koja je "isplativija", ali kod starije generacije budi strah od povećane stope nasilja.

Bez obzira na rezultate trenutnih anketa, ne treba smetnuti s uma činjenicu da su istraživanja i naučni radovi pokazali da je upravo "bejbi bum generacija" (1946-1964) u SAD većinski konzervativna, sa razlikom od čak 23 procentna poena u odnosu konzervativci - liberali (44-21 odsto). 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije