Svijet

Bajden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubistvu Kenedija

Bajden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubistvu Kenedija
Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči, File | Bajden odgađa skidanje tajnosti s arhiva o ubistvu Kenedija

Uklanjanje oznake tajnosti s tajnih arhiva o atentatu na bivšega američkog predsjednika Džona F. Kenedija 1963. u Dalasu odgodiće se za godinu dana, objavio je američki predsjednik Džo Bajden.

"Agencije su predložile da se odgodi uklanjanje oznake tajnosti s povjerljivih podataka u arhivima, a ja vas uvjeravam da će se to ostvariti do 15. decembra 2022", gotovo 60 godina nakon atentata, stoji u Bajdenovu saopštenju.

Godine 2017, dok je predsjednik Sjedinjenih Država bio Donald Tramp, Nacionalni arhiv Sjedinjenih Država triput je uklanjao oznaku tajnosti s niza dosijea.

Treba im još vremena

Bijela kuća je u saopštenju pojasnila da arhivisti zaostaju u svojim istraživanjima dosijea zbog pandemije virusa korona i da im je treba još vremena za posao.

Ovo odgađanje je potrebno "da bi se spriječio bilo kakav napad na vojnu sigurnost, na obavještajne operacije, na održavanje javnog reda i na održavanje vanjskih odnosa", rekao je predsjednik Bajden.

Objasnio je da se, nakon što su razmotrene sve činjenice, činilo da su one "važnije od opšteg interesa ukidanja oznake tajnosti s dosijea odmah".

Odbor koji se bavi atentatom na JFK-a, poznato i kao Varenov odbor i nazvano po njenom predsjedniku Earlu Varenu, tadašnjem predsjedniku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država, godine 1964. je zaključilo da je Li Harvi Osvald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom Savezu, počinio atentat na predsjednika Kenedija i da je djelovao sam.

No odmah nakon objave zaključci izvještaja izazvali su brojne kontroverze, a u kasnijim studijama kritikovan je rad odbora. Kongresna komisija kasnije je zaključila da je "JFK-evo ubistvo vjerovatno posljedica zavjere".

(Index)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije