Svijet

Bajden okrivio Trampa za nova ograničenja prava na abortus

Bajden okrivio Trampa za nova ograničenja prava na abortus
Foto: Tanjug/AP | Bajden okrivio Trampa za nova ograničenja prava na abortus

Američki predsjednik Džozef Bajden okrivio je danas bivšeg predsjednika Donalda Trampa za nova ograničenja prava na abortus u saveznoj državi Floridi.

"Budimo veoma jasni, samo je jedna osoba odgovorna za ovu noćnu moru. On se hvali o tome. Donald Tramp", rekao je Bajden svojim podržavaocima u gradu Tampa i napomenuo da pravo na abortus "treba da bude ustavno pravo", prenosi Rojters.

"Nije riječ o pravima (saveznih) država, već o pravima žena", kazao je Bajden i ocijenio da Tramp "brine da će ga glasači držati odgovornim za okrutnost i haos koje je stvorio".

Ranije ovog mjeseca je Vrhovni sud Floride odobrio zakon kojim se abortus zabranjuje poslije prvih šest nedjelja trudnoće, u periodu kada većina žena i nije svjesna da je trudna, piše Rojters.

Pitanje abortusa je važno za predstojeće izbore 5. novembra u SAD, a Demokrate vjeruju da će stroga ograničenja tog prava u Floridi i Arizoni "gurnuti" Trampove glasače ka Bajdenu.

Tramp je na izborima 2022. godine u toj državi osvojio 51,2 odsto, a Bajden 47,9 odsto.

Šefica Demokratske stranke na Floridi Niki Frid navela je da Bajden razumije da je pobjeda u toj državi malo vjerovatna, ali i da vrijedi pokušati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije