Svijet

Bajden potpisao zakon o klimi vrijedan 430 milijardi dolara

Bajden potpisao zakon o klimi vrijedan 430 milijardi dolara
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajden potpisao zakon o klimi vrijedan 430 milijardi dolara
Tanjug

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden potpisao je zakon vrijedan 430 milijardi dolara, koji se smatra najvećim paketom klimatskih mjera u američkoj istoriji i ima za cilj da smanji emisije štetnih gasova, ali i da snizi cijene lijekova koji se izdaju na recept i rastuću inflaciju, prenosi Rojters.

Zakonom koji je Bajden potpisao juče na ceremoniji u Beloj kući, uz prisustvo vodećih demokrata, obuhvaćena su najznačajnija ulaganja federalnih vlasti u borbi protiv klimatskih promjena od oko 375 milijardi dolara tokom 10 godina.

Njime je predviđeno i ograničavanje cijene lijekova na 2.000 dolara godišnje na trošak građana koji su osigurani kroz federalni zdravstveni program.

Takođe zakon će pomoći oko 13 miliona Amerikanaca da plate zdravstveno osiguranje produžavanjem subvencija koje su odobrene tokom pandemije virusa korona, i obezbjediće da korporacije i bogati plaćaju poreze koje duguju.

Demokrate su poručile da će to sve pomoći u borbi protiv inflacije smanjenjem federalnog deficita.

Nešto ranije je Donji dom američkog Kongresa usvojio predlog zakona o klimatskim promjenama, zdravstvu i porezima, koji se još naziva i zakon o smanjenju inflacije, a prije njega je to učinio i Senat, prenijeli su američki mediji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije