Svijet

Bangladeš odbacio američki izvještaj o ljudskim pravima

Bangladeš odbacio američki izvještaj o ljudskim pravima
Foto: Pixnio | Bangladeš odbacio američki izvještaj o ljudskim pravima

DAKA - Bangladeš je odbacio američki izvještaj o pitanjima ljudskih prava u zemlji, vansudskim ubistvima i demokratiji, nazvavši ga jednostranim i dovodeći u pitanje čak i pretjeranu upotrebu sile od strane američke policije i ubistva običnih građana.

Bangladeški ministar informisanja i emitovanja Hasan Mahmud rekao je novinarima u Daki u srijedu da je izvještaj američkog Stejt Departmenta "Izvještaj o praksi ljudskih prava u zemlji za 2022.", koje je objavljen u ponedjeljak, jednostran i pristrasan.

U izvještaju se navodi da su opšti izbori u Bangladešu 2018. bili nepošteni i obilježeni velikim nepravilnostima, a takođe je istaknuto loše stanje ljudskih prava aktuelne vlade, uključujući nezakonita ili proizvoljna ubistva, prisilne nestanke, mučenje i proizvoljna ili nezakonita pritvaranja od strane vlade.

Dodalo se da Bangladeš ima problema s pravima na mirno okupljanje, ograničenjima slobode kretanja i izborima za koje nije utvrđeno da su pravi, slobodni ili pošteni.

"Informacije korištene u izvještaju dobijene su od raznih protivvladinih nevladinih organizacija", utvrdio je bangladeški ministar, ukazujući na izbore u SAD-u koje je takođe kritikovala opozicija.

Potom je dodao:

"Procjenjuje se da u SAD-u policija svake godine ubije oko hiljadu ljudi", rekao je Mahmud, dodajući da SAD nema pravo pokretati pitanje vansudskih ubistava u drugim zemljama.

Međutim, priznao je da se u Bangladešu događaju vansudska ubistva. Ipak, utvrdio je da se nakon istrage preduzimaju zakonske radnje te da se protiv umiješanih pokreću kaznene mjere, prenosi "Anadolija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije