Svijet

Bejrut proglašen gradom pogođenim elementarnom katastrofom

Bejrut proglašen gradom pogođenim elementarnom katastrofom
Foto: Tanjug/AP | Bejrut proglašen gradom pogođenim elementarnom katastrofom

BEJRUT - Vrhovni savjet odbrane Libana proglasio je sinoć glavni grad Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u prijestonici, nakon snažne eksplozije izazvane amonijakom u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, a povrijeđeno više od 4.000.

Na hitnom sastanku Savjeta je odlučeno da se formira posebna komisija koja će istražiti uzrok eksplozije u luci u centralnom dijelu Bejruta, a izvještaj bi trebalo da bude završen za pet dana, prenosi Tass.

Agencija navodi da je Bejrut tokom noći ostao u mraku, a da vatrogasci još gase preostale vatre na mjestu eksplozije, a oblaci crnog dima i dalje se dižu u nebo.

Javne službe počele su da uklanjaju ruševine.

Prema riječima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povrijeđenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.

Dio grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.

Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema njemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osjetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja, prenosi AP.

Snažne signale od eksplozije u Bejrutu detektovale su i stanice Mađunarodnog sistema za nadzora sprovođenja Sporazuma o zabrani nuklearnih testova u Tunisu i Njemačkoj.

Uzrok eksplozije još nije poznat, ali prvobitni izvještaji sugerisali su da je veliki požar krenuo u skladištu u luci i da je potom došlo da razorne eksplozije, uz ogroman oblak prašine i dima nalik atomskoj pečurci koji se brzo raširio gradom.

Abas Ibrahim, šef libanske Državne bezbjednosti, rekao je prethodno da je eksplozija možda prouzrokovana visoko eksplozivnim materijalom koji je zaplijenjen sa broda prije nekog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni televizijski kanal LBC javio je da je taj materijal natrijum-nitrat. Svjedoci su prijavili da su vidjeli čudan oblak narandžaste boje poput onog koji se pojavljuje kada se otpušta toksični gas azot-dioksid poslije eksplozije u kojoj je bilo nitrat.

Do eksplozije je, konstatuje AP, došlo u vrijeme tenzija između Izraela i vojne grupe Hezbolah na južnoj granici Libana.

Zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema nikakve veze" s eksplozijom.

"Činjenice o ovom opasnom skladištu, koji se nalazi tamo od 2014. godine, biće objavljene i ja neću unaprijed govoriti o istragama", poručio je libanski premijer.

Arapski mediji su javili da su povrijeđeni supruga i kćerka libanskog premijera Hasana Diaba, kao i nekoliko njegovih savjetnika.

Od eksplozije je oštećena i zvanična rezidencija predsjednika Libana, palata "Babda". Od detonacije je oštećen veliki broj zgrada, uključujuci i Ambasadu Rusije, prenio je Kliks.ba.

Visoki zvaničnici mnogih država ponudili su humanitarnu i svaku drugu pomoć Libanu u rješavanju ove katastrofe, u zemlju koja se bori s pandemijskim virusom korona i sa ekonomskom krizom.

U znak počasti brojnim žrtvama, egipatske piramide i zgrada Burž Kalifa u Dubaiju sinoć su bile osvijetljene u bojama zastave Libana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije