Svijet

Berbokova omalovažava poljsku vladu i zahvaljuje Rusiji

Berbokova omalovažava poljsku vladu i zahvaljuje Rusiji
Foto: Wikimedia Commons | Berbokova omalovažava poljsku vladu i zahvaljuje Rusiji

VARŠAVA - Na sastanku s poljskim novinarima i političarima, njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok nije vidjela problem u tome što je kolega njemački političar zahvalio Rusima.

U njemačkoj ambasadi u ponedjeljak naveče održan je sastanak s poljskim novinarima i političarima u sklopu proslave Dana njemačkog jedinstva, a komentar jednog poljskog novinara dao je lošu sliku.

Aleksandra Ribinska je pratila događaj, dajući svoje mišljenje o postupku za poljsku novinsku kuću "wPolsce". Prenijela je kako je njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok propustila spomenuti poljsku vladu u kontekstu pomoći Ukrajini, rekavši samo da je Njemačka zahvalna Poljacima i civilnom društvu.

Još više je iznenadio govor njemačkog senatora iz Hamburga koji je zahvalio Rusima na ponovnom ujedinjenju Njemačke, “vrlo zanimljiva izjava s obzirom na agresiju na Ukrajinu s kojom Putin tvrdi da se želi ponovno ujediniti”, primijetila je Ribinska.

Prema Ribinskovoj, Berbokova je takođe rekla da će Njemačka podržavati Ukrajinu "do kraja" i "voditi inicijativu za obnovu zemlje".

Ribinska vjeruje da Njemačka takvim obećanjima o obnovi želi oporaviti inicijativu.

(RMX)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije