Svijet

Berlin kupuje stanove od privatnika da riješi pitanje kirija

Berlin kupuje stanove od privatnika da riješi pitanje kirija
Foto: Pixabay | Berlin kupuje stanove od privatnika da riješi pitanje kirija

​BERLIN - Vlada Grada Berlina saopštila je danas da će kupiti oko 14.750 stanova od dvije velike kompanije za izdavanje za 2,46 milijardi evra.

Sporazum sa kompanijama Vonovija i Dojče Vonen, koji obuhvata i oko 450 prodavnica, postignut je poslije nekoliko mjeseci pregovora i predviđa da obe firme prodaju oko 10 odsto svojih nekretnina u Berlinu državnim kompanijama.

Time će broj stanova u državnom vlasništvu u Berlinu dostići oko 355.000, što je oko petine od 1,67 stanova za iznajmljivanje u glavnom gradu Njemačke.

Rast cijena kirija već godinama je goruće pitanje u Berlinu, gdje su stanari dugo plaćali znatno manje nego u mnogim drugim prijestonicama, navodi AP.

Kupovina stanova koji su nekada bili u vlasništvu države, ali su proteklih decenija prodati privatnim kompanijama predstavlja pokušaj odlazeće vlade da riješi problem.

Vrhovni sud Njemačke presudio je u aprilu da je gornja granica koju je lokalna vlada uvela prošle godine na cijene zakupa neustavna i ništavna.

Zahvaljujući toj presudi zakupnine za oko 90 odsto stanova u Berlinu zamrznute su na nivou iz juna 2019. na pet godina.

U mnogim slučajevima, postojeće kirije je trebalo smanjiti kako bi bile u skladu sa novom granicom koja je određena, ali su se mnogi stanari suočili sa pozamašnim otplatama.

Nova gradska vlada biće izabrana 26. septembra, kada i Nijemci biraju novi parlament.

Istog dana u Brelinu će biti održan i neobavezujući referendumu o prijedlogu lokalne vlade da imovina velikih korporativnih stanodavaca bude eksproprisana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije