Svijet

Berlin neće zaboraviti region odlaskom Merkelove

Berlin neće zaboraviti region odlaskom Merkelove
Foto: Tanjug/AP | Berlin neće zaboraviti region odlaskom Merkelove

BANJALUKA, BERLIN - Jedina šansa za zapadni Balkan u Evropskoj uniji je postizanje unutrašnjih rješenja uz dijalog i pomoć EU, a sankcije i dalje nisu na stolu, rečeno je nezvanično "Nezavisnim novina" iz institucija Evropske unije.

Naglašeno nam je da se stav EU po tom pitanju nije promijenio i da ni EU ni većina članica ne žele da vide komplikovanje situacije, već ispunjavanje uslova za evropski put. Takođe, naglašeno nam je da Brisel želi da vidi istinsko regionalno tržište, a ne neke nove inicijative.

"U Briselu se smatra da bi bilo koja inicijativa u regionu trebalo da bude inkluzivna i da se nadograđuje na postojećim formatima, a ne da se kreiraju novi. Logično bi bilo da se fokus stavi na jednu stvar i da se ta jedna stvar uradi na pravi način, a ne da se započinje previše stvari odjednom za koje onda nema ni dovoljno vremena ni energije ni kapaciteta", smatra naš sagovornik.

Upravo u ovom svjetlu treba gledati i najavu posjete Angele Merkel, njemačke kancelarke, regionu, o kojem je razgovarala i sa Sebastijanom Kurcom, austrijskim kancelarom, s kojim se prije nekoliko dana srela u Berlinu.

"Na zapadnom Balkanu je Austrija veoma angažovana, kao i mi s Berlinskim procesom. Zajedno smo svim zemljama u regionu stavili u izgled mogućnost da postanu članice EU", rekla je Merkelova na zajedničkoj konferenciji sa svojim austrijskim kolegom. Iako ova rečenica ne govori mnogo, indikativno je da su dva lidera, pored svih svjetskih problema, a posebno u Avganistanu, našli za shodno da značajno vrijeme razgovora posvete i našem regionu.

Naime, proteklih godina politike ove dvije zemlje se nisu uvijek poklapale prema regionu, što je ostavljalo i globalne posljedice, s obzirom na to da se radi o dvije zemlje s velikim uticajem na region.

Jedan od naših upućenih izvora ocjenjuje da obje zemlje i dalje ne vide mogućnost za uvođenje sankcija i smatraju da je glavni adut EU u regionu ekonomska regionalna integracija.

Marija Stojanović, novinarka beogradskog lista "Danas", za "Nezavisne novine" kaže da njen predstojeći sastanak s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, i liderima regiona vidi kao oproštaj od regiona kojem je posvetila veliku pažnju.

"Merkelova je veliki autoritet za balkanske političare, što ni oni sami ne kriju, pa je red i da se s njima face to face pozdravi. Verovatno će na tim sastancima biti prenete poruke da Berlin neće zaboraviti zapadni Balkan, kao i ponovljene konstatacije o potrebi jačanja međususedske saradnje", kaže Stojanovićeva.

Ona ocjenjuje da se o inicijativi "Otvoreni Balkan", koja je postepeno prerasla u konkurentski projekt evropskom regionalnom tržištu, neće otvoreno razgovarati, ali napominje da je Njemačka, za razliku od SAD, prilično uzdržana prema toj inicijativi.

"Mislim da Merkelova i njeni saradnici jako žale što Beograd i Priština nisu postigli sporazum o normalizaciji odnosa ovih poslednjih godina njenog mandata", naglasila je ona.

Faris Kočan, analitičar iz Ljubljane, ekspert za evropske integracije regiona i istraživač na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani, smatra da je upravo Njemačka zemlja koja svojom snagom i autoritetom može da ima uticaj na region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije