Svijet

Berlin strahuje od premijera Milanovića

Berlin strahuje od premijera Milanovića
Foto: Ivica Galovic/Pixsell | Berlin strahuje od premijera Milanovića

BERLIN - U posljednjim decenijama bilateralni odnosi hrvatskih i njemačkih političara u Berlinu su popraćeni izjavama o "prisnim odnosima" partnera koje "veže članstvo kako u NATO-u tako i u EU".

Često se spominju i "čvrste veze", kojima doprinose Hrvati koji žive i rade u Njemačkoj, piše "Deutsche Welle".

“Odnosi su bliski i bez problema. Njemačka ima posebnu ulogu u Hrvatskoj: zbog njenog ranog priznanja te i zato što je najveći trgovinski partner zemlje. Treba reći i da su kontakti između HDZ-a i CDU/CSU-a tradicionalno posebno bliski”, kaže u razgovoru za DW Tomas Brej (Thomas Brey), dugogodišnji dopisnik njemačke informativne agencije Dpa s područja jugoistočne Europe.

Andrej Plenković, hrvatski premijer, rado je viđen gost u kancelarskom uredu Olafa Šolca (Scholz), a najviše jer se često pokazao kao timski igrač, što u Berlinu izrazito cijene, s obzirom na glavobolje koje zapadu EU donose solisti poput premijera Mađarske Viktora Orbana.

“S Plenkovićem imamo pouzdanog partnera a to je u nesigurnoj situaciji u kojoj se nalazimo najveće blago koje možete imati, neko ko se drži dogovorenog”, kazao je u razgovoru za "DW" Kristijan Hase (Christian Haase), zastupnik CDU.

Značaj Hrvatske za Njemačku posljednjih godina je dobio na važnosti zbog ponovnog buđenja interesa EU i posebno Njemačke, za jaču integraciju regije zapadnog Balkana. Naravno u pozadini sve jačeg uticaja Rusije na ovaj dio Evrope.

I tu je Hrvatska s Plenkovićem odigrala jaku i pozitivnu ulogu, kao i po pitanju neregularnih migracija, gdje Hrvatska na čelu podržava plan o ispitivanju zahtjeva za azilom na samoj granici.

Međutim, pri spomenu promjene na vrhu nakon ovosedmičnih parlamentarnih izbora, raspoloženje kod Nijemaca se mijenja.

“U slučaju promjene vlasti bi došlo do temeljnih promjena i poteškoća jer dosadašnje čvrsto opredjeljenje Hrvatske za EU i NATO je jako važno i poželjno za Berlin”, kaže Lukšić.

Razlog strahu od mogućih promjene leži u hrvatskom predsjedniku i mogućem premijeru Zoranu Milanoviću.

“Mi zaista s određenom dozom zabrinutosti gledamo na neke njegove pozicije. Mnogi su iziritirani i njegovom kandidaturom ali i nekim izjavama poput: "Hrvatska na prvom mjestu". Zatim neki stavovi prema BiH su sporni, otrovni komentari na račun EU, a na kraju i stav prema ratu u Ukrajini. Pa zatim i neke izjave u vezi sa sukobom na Bliskom istoku. Ukratko: u slučaju pobjede Milanovića postoji bojazan da bi Hrvatska mogla odjedriti u istom smjeru kao i Slovačka”, kaže Lukšić u razgovoru za DW.

Kritika na račun Milanovića dolazi i iz socijaldemokratskih klupa u Bundestagu. Jedan od, po stažu, najdugovječnijih zastupnika, Josip Juratović, ni do sada nije krio svoje kritike prema nekim Milanovićevim potezima posebno kad je u pitanju Bosna i Hercegovina i ne skriva čuđenje njegovoj retorici koja već duže vrijeme odvraća pozornost od njegove predsjedničke uloge.

“Ne znam zašto se Milanović ponaša tako. Ja sam ga upoznao, on je inteligentna osoba”, govori Juratović na rubu jednog sastanka parlamentarnog odbora za odnose s Evropskom unijom.

Pogotovo neke njegove antimigrantske i nacionalističke izjave su uzdrmale socijaldemokrate u Berlinu.

“Jedno se može sigurno reći a to je da Milanović nije klasični socijaldemokrat”, kaže Juratović.

Pritom je Milanovićeva povezanost s tzv. Lex Perković, u međuvremenu pala u zaborav. Ovaj zakon je nekoliko dana prije službenog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju trebalo stvoriti temelje za odbijanje izručenja Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su kasnije u Njemačkoj osuđeni na doživotni zatvor zbog tzv. Udbinih ubistava.

Čak i kod demohrišćana, čija tadašnja kancelarka Angela Merkel je navodno odbila prisustvovati svečanost ulaska Hrvatske u EU upravo zbog ponašanja tadašnjeg premijera Milanovića, ova epizoda više ne igra neku ulogu.

“Svijet je danas, jedanaest godina kasnije, jedan potpuno drugi svijet. Niko se u Berlinu toga više ne sjeća”, kaže Hase.

Važnije je, naglašava, ono kako se Milanović ponaša i šta govori danas.

“Milanovićevi stavovi o Rusiji se itekako registriraju u Berlinu i u diplomatskom obliku i kritiziraju. I inače ono što Milanović u posljednje vrijeme govori nije dostojno jednog predsjednika. Recimo kada vlastiti Ustavni sud opisuje kao gangstere ili muhe. Ono što on trenutno provodi miriši na autokratiju i ne znam je li to dobro za Hrvatsku”, kaže demohrišćanski političar.

I on Milanovića vidi u društvu, ne toliko s Orbanom, koliko zbog socijaldemokratske pozadine bliže slovačkom premijeru Robertu Ficu.

“On pokušava SDP smjestiti desnije nego HDZ. Takav primjer imamo sada u Slovačkoj s Ficom koji takođe istupa pod krinkom socijaldemokracije i prodaje desne teze”, kaže Hase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije