Svijet

Berlin video upozorenjima i oglasima tjera Balkance

Berlin video upozorenjima i oglasima tjera Balkance
Berlin video upozorenjima i oglasima tjera Balkance

BERLIN - Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je video zapis od nekoliko munuta, gdje se azilantima iz balkanskih zemalja savjetuje da ne dolaze u Njemačku, a iz redova vladajuće ''''velike koalicije'''' demohrišćana i socijaldemokrata, stigli su oštriji tonovi prema balkanskim izbjeglicama, javljaju danas njemački mediji.

Šef poslaničkog kluba demohrišćana Folker Kauder predložio je ovog vikenda da se balkanske izbeglice u okviru jednog mjeseca vrate u zemlje porijekla, a šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer savjetovao da se i druge balkanske zemlje, osim Srbije, Makedonije i Bosne koje već imaju takav status, proglase zemljama sigurnog porijekla.

Riječ je o Kosovu, Albaniji i Crnoj Gori za koje njemački političari traže staus zemalja sigurnog porijekla, što znači da tamo nema ni rata, ni političkog progona, pa samim tim, ni razloga, ni uslova za sticanje azilantskog statusa.

U debati o tome kako da se Njemačka zaštiti od najezde azilanata, naročito onih sa Balkana čiji se zahtjevi u skoro 100 odsto slučajeva odbijaju, Savezna služba za migracije i azilante je najavila da će 94 000 ljudi biti vraćeno na Balkan i da će im zatim biti zabranjen ulazak u Njemačku.

Njemačka je, osim video-zapisa Ministarstva unutrašnjih poslova, njemačka vlada pokušava oglasima u šest najčitanijih likstova Albanije da zaustavi najezdu azilanata iz te balkanske zemlje i da ih upozori da u Njemačkoj ne mogu dobiti ''''privredni azil'''', prenose njemački mediji.

''''Samo onaj ko može dokazati da je u svojoj zemlji progonjen, ima pravo na zaštitu i boravak u Njemačkoj'''', kaže se u jednom tekstu, upućenom Albancima koji traže azil u Njemačkoj i ističe da nema ''''privrednog azila''''.

U objašnjenju se, takođe, kaže da isključivo za stručnjake, akademoskog obrazovanja postoji mogućnost rada, ali da je za to, prije nego što se upute za Njemačku, potrebno da ispune određene uslove.

Upozorava se da odbijeni azilanti moraju da se vrate u svoju zemlju i da oni, koji se dobrovoljno ne vrate, već deportuju, po pravilu dobijaju višegodišnju zabranu ulaska u Njemačku i druge zemlje Šengenskog sporazuma.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije