Svijet

Berluskoni oslobođen optužbi za podmićivanje

Berluskoni oslobođen optužbi za podmićivanje
Foto: Tanjug/AP | Berluskoni oslobođen optužbi za podmićivanje

SIJENA - Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni oslobođen je danas optužbi za navodno podmićivanje svjedoka u slučaju maloljetničke prostitucije iz 2013. godine.

Berluskoni je optužen da je platio pijanistu Danilu Marijaniju da laže na suđenju na kojem je optužen da je platio seks sa 17-godišnjom marokanskom plesačicom iz noćnog kluba Karimom el Mahrug, poznatijom u Italiji pod scenskim imenom Rubi Kradljivica srca.

Berluskoni, lider stranke desnog centra Forca Italija (Naprijed Italija), na kraju je oslobođen u tom slučaju i izjasnio se da nije kriv u kasnijem suđenju za podmićivanje.

"Maloprije sam razgovarao sa Berluskonijem i on je veoma rasterećen i zadovoljan", rekao je njegov advokat federiko Čekoni nakon što je presudu donIo sud u toskanskom gradu Sijeni.

Međutim, Berluskoni se i dalje suočava sa još dva slična slučaja navodnog podmićivanja koja se vode pred sudovima u Rimu i Milanu.

Marijani je u maju osuđen na dvije godine zatvora na sudu u Sijeni zbog laganja na prvobitnom suđenju gdje je rekao da je Berluskonijev fizički kontakt sa gošćama bio samo da bi se rukovao. On je danas oslobođen optužbi za primanje mita.

Navodne isplate raznim svjedocima vode se na različitim sudovima širom zemlje u zavisnosti od lokacije banaka koje su primile novac.

Suđenja su nekoliko puta obustavljana u posljednjih godinu dana zbog narušenog zdravlja Berluskonija, koji je četiri mandata bio premijer. On je više puta priman u bolnicu nakon što se zarazio virusom korona u septembru 2020. godine.

Berluskoni je prvobitno proglašen krivim za plaćanje za seksualne odnose sa Rubi, koja je tada imala 17 godina, i osuđen je na sedam godina zatvora.

Međutim, presudu je 2014. godine ukinuo apelacioni sud koji je zaključio da nema dokaza da je on znao koliko ona tačno ima godina. Oslobađajuću presudu potvrdio je Vrhovni sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije