Svijet

Betel: Ne tražimo superstara

Betel: Ne tražimo superstara
Foto: Tanjug | Betel: Ne tražimo superstara

BRISEL - Premijer Luksemburga Ksavijer Betel očekuje da će lideri EU danas postići kompromis o imenovanju čelnika evropskih institucija.

"Ne tražimo superstara, tražimo kandidata sa navećim mogućim konsenzusom", poručio je Betel dolazeći na treći dan vanrednog samita u Briselu.

Ksavijer Betel je potvrdio da među kandidatima za predsjednika Evropske komisije komesarka Margaret Vetsager ima sve kvalifikacije i mogućnosti, kao i Frans Timermans i Manfred Veber.

Istovremeno, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez podržao je princip da se pri imenovanjima za čelne EU pozicije EU rukovodi principom vodećih kandidata, koji podržava i Evropski parlament.

"Naš predlog po kome bi Frans Timermans bio predsednik Evropske komisije, a Manfred Veber predsjednik Evropskog parlamenta može biti baza za potencijalno rješenje i kompromis”, poručio je Sančez. 

Sančez je dodao da protivljenje nekih zemlja članica izboru Timermansa za predsjednika Evropske komisije predstavlja odbijanje nekoga ko se zalaže za evropske ugovore, vrijednosti i principe i da se to ne smije dopustiti.

Premijer Španije koji dolazi iz redova socijalista na samitu u Briselu predstavljaće i glas premijera Grčke Aleksisa Ciprasa, koji zbog izbora u zemlji nije u mogućnosti da prisustvuje sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije