Svijet

Bilstrom: Religija nije dio sporazuma s Turskom o NATO-u

Bilstrom: Religija nije dio sporazuma s Turskom o NATO-u
Foto: Twitter / Printscreen | Bilstrom: Religija nije dio sporazuma s Turskom o NATO-u
Nezavisne novine

STOKHOLM - ​Švedski šef diplomatije Tobijas Bilstrom kazao je da njegova zemlja sprovodi prvobitni sporazum s Turskom o pristupanju NATO-u, ali da se kompromisi po pitanju slobode izražavanja ne nalaze u sporazumu.

Turska je na samitu NATO-a prošle godine potpisala memorandum kojim je odustala od svog protivljenja švedskom i finskom pristupanju NATO-a, ali je nakon niza demonstracija u Švedskoj protiv predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, Ankara promijenila stav.

Desni ekstremistički dansko-švedski političar Rasmus Paludan zapalio je Kur'an u Stokholmu, što je oštro kritikovala turska vlada. Bilstrom je novinskoj agenciji "TT" kazao kako "religija nije dio sporazuma" potpisanog s Turskom. Napomenuo je kako razumije turski bijes zbog incidenata koji, iako legalni, nisu primjereni.

Švedski šef diplomatije dodao je kako je nužno smirivanje svih strana te da će se razgovori s Turskom nastaviti. Erdoan je trenutno u predizbornoj kampanji jer će se u Turskoj sredinom maja održati parlamentarni i predsjednički izbori.

On je ranije danas rekao da Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske. "Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije", rekao je Erdoan o kandidaturama dvije zemlje da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.

Dvije zemlje su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, ali Ankara svoju podršku uslovljava izručenjem određenih Kurda. Ankara traži da Helsinki i Stokholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj grupi koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

"Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njen zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kur'ana" rekao je Erdoan.

Od 30 članica NATO-a, još samo Turska i Mađarska trebaju ratifikovati članstvo dvije nordijske zemlje, prenosi "Avaz".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije