Svijet

Bivši advokat FBI priznao krivicu u istrazi o Rusiji

Bivši advokat FBI priznao krivicu u istrazi o Rusiji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bivši advokat FBI priznao krivicu u istrazi o Rusiji

VAŠINGTON - Bivši advokat FBI-ja Kevin Klajnsmit priznao je pred federalnim sudom krivicu za falsifikovanje dokumenta tokom rane faze istrage biroa o tome da li je izborni štab predsjednika Donalda Trampa bio u dosluhu s Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine.

Klajnsmit je prva osoba optužena u okviru istrage Džona Durama, federalnog tužioca koji istražuje greške koje je FBI napravio kada je tražio nalog za nadzor bivšeg savjetnika Trampove kampanje Kartera Pejdža.

Tokom virtuelnog pretresa u okružnom sudu u Vašingtonu, Klajnsmit je priznao da je falsifikovao mejl Centralne obavještajne agencije (CIA) koji je FBI upotrijebio 2017. godine kada je od Suda za strani obavještajni nadzor (FISC) tražio da obnovi nalog za praćenje Pejdža, prenosi Rojters.

"U tom trenutku sam vjerovao da je informacija koju sam naveo u mejlu tačna, ali sam saglasan da sam ja ubacio informaciju koja nije bila u prvobitnom mejlu, a ja sam je dodao", naveo je Klajnsmit tokom sudskog pretresa.

U mejlu iz avgusta 2016. godine, CIA je navela da je Pejdž, koji se u sudskim dokumentima navodi kao "pojedinac broj 1" , bio odobren kao "operativni kontakt" od 2008. do 2013. godine.

Kada je od Klajnsmita kasnije zatraženo da potvrdi tu informaciju, on je krivotvorio novi mejl od CIA kako bi izgledalo da Pejdž nije izvor agencije, navodi se u optužnici.

Falsifikovani mejl je otkrio generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Majkl Horovic, koji je u decembru prošle godine objavio izvještaj u kojem se navodi 17 "osnovnih i suštinskih" grešaka i propusta u prijavama FBI-ja za naloge za nadzor.

Trampovi republikanski saveznici često ukazuju na taj izvještaj kao dokaz šire zavjere vladinih zvaničnika iz takozvane duboke države da podriju Trampa.

U dokumentima podnesenim protiv Klajnsmita, nema nagovještaja šire zavjere.

Izricanje kazne zakazano je za 10. decembar, a Klajnsmit je suočen s maksimalnom zatvorskom kaznom od pet godina, mada se u njegovom slučaju, prema riječima sudije Okružnofg suda, preporučuje do šest mjeseci zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije