Svijet

Bivši brazilski predsjednik osuđen zbog korupcije

Bivši brazilski predsjednik osuđen zbog korupcije
Foto: Ilustracija | Bivši brazilski predsjednik osuđen osuđen zbog korupcije
Srna

BRAZILIJA - Bivši brazilski predsjednik Luiz Injasio Lula da Silva proglašen je krivim za korupciju i osuđen na devet i po godina zatvora.

Sudija je rekao da on treba da ostane na slobodi dok traje žalbeni postupak.

Lula je odbacio optužbe da je dobio stan kao mito u okviru korupcionaškog skandala povezanog sa državnom naftnom kompanijom "Petrobras". On tvrdi da je proces političi motivisan i odlučno demantuje da je prekršio zakon, prenio je BBC.

Protiv njega je podignuto pet optužnica.

Lula je služio osam godina kao predsjednik, do 2011. godine, a nagovijestio je da je zainteresovan da se ponovo kandiduje na izborima sljedeće godine kao kandidat ljevičarske Radničke partije.

Sudija ga je proglasio krivim za primanje mita od inženjerske firme "OAS" u obliku stana na obali u zamjenu za pomoć pri dobijanju ugovora sa državnom naftnom kompanijom. Lulini advokati u saopštenju insistiraju da je bivši predsjednik nevin i najavljuju da će se žaliti.

Lider Radničke partije senator Gleisi Hofman takođe je kritikovala presudu i rekla da je njen cilj sprečavanje Lule da se ponovo kandiduje. Ona je dodala da će stranka protestovati povodom odluke suda.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije