Svijet

Bivši češki diplomata: Bez Hitlera i Staljina ne bi bilo EU

Bivši češki diplomata: Bez Hitlera i Staljina ne bi bilo EU
Foto: N.N. | Bivši češki diplomata: Bez Hitlera i Staljina ne bi bilo EU
Tanjug

BEČ - Bivši šef češke diplomatije Karel Švarcenberg smatra da je Evropska unija najveći uspjeh koji je ikada postignut i dodaje da bez Hitlera i Staljina nikada ne bi došlo do evropskog ujedinjenja.

"Sada ponovo mislimo da možemo da savladamo sve nacionalno, zato što je sjećanje na obojicu izblijedelo", rekao je on na sinoćnjoj konferenciji o evropskim vrijednostima u Ambasadi Mađarske u Beču.

Švarcenberg je kazao da je zato njegova najveća nada za Evropu ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Vjerujem u Evropu", poručio je on dodajući, da ima probleme sa pojmom vrednosti, jer je on suviše nejasan, zbog čega radije voli "pravila".

Prethodno je evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič, u svom govoru, zatražio više privrženosti vrednostima, jer globalizaciju mnogi smatraju kao prijetnju, a manji broj kao šansu.

"Kako da integrišemo migrante ako ne možemo da im prikažemo pozitivne vrendosti. Vjerovati u Boga je lična odluka, hrišćanski korjeni Evrope su činjenica", poručio je on.

Posebna evropska vrijednost je stvaranje zajedništva kroz razlike, rekao je bivši poljski državni sekretar za kulturu i visoko obrazovanje Aleksander Bobko.

Direktor agencije EU za osnovna prava Majkel Oflaherti rekao je da sloboda govora ne smije da se dovodi u pitanje, a da postoji problem da se ne kažnjava govor mržnje.

"Takođe ne može nikada biti evropska vrijednost da se uskrati pravo na azil", poručio je on dodajući da je hrišćanstvo važno za evropsku istoriju, ali da ono danas konkuriše sa drugim vjerama, zbog čega je važno pobrinuti se za neutralnost.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije