Svijet

Bivši kikbokser uhapšen zbog navodne trgovine ljudima (ISPRAVLJENO)

Bivši kikbokser uhapšen zbog navodne trgovine ljudima (ISPRAVLJENO)
Foto: twitter/screenshot | Bivši kikbokser uhapšen zbog navodne trgovine ljudima (ISPRAVLJENO)

Andrew Tate je s još nekoliko lica uhapšen u Rumuniji, gdje mu je 30.12.2022. godine određen pritvor zbog sumnje u umiješanost u trgovinu ljudima, silovanje i organizovanje kriminalne grupe.

Ubrzo po objavi ove vijesti na društvenim mrežama pojavili su se navodi kako je kutija pizze sa snimka koji je objavio dva dana ranije dovela do otkrivanja lokacije i hapšenja, što je objavio i portal “Nezavisnih” što je ocjenjeno kao prenošenje lažnih vijesti.

Naime, u analizi objavljenoj 6.1.2023. godine AFP navodi kako je takve teorije, prema kojima su kutije pizze možda dovele do hapšenja, na Twitteru zagovarala profesorica s Harvarda, kao i američki mediji.

Činjenica je da su istražni organi u Rumuniji već znali gdje se Tate nalazi, što su potvrdili u izjavi za AFP.

Uprava za istragu organizovanog kriminala i terorizma (DIICOT), rumunski tužilac za borbu protiv mafije koji istražuje krivična djela trgovine ljudima, rekao je da je teorija pogrešna.

“To nije povezano”, rekla je portparolka Ramona Bolla za AFP 30. decembra.

“Da bismo utvrdili da li je osoba u zemlji ili ne, koristimo niz sredstava. Činjenica da je on te večeri objavio video na kojem se vidi kutija Jerry's pizze samo bi nam potvrdila ono što smo već znali."

AFP u istoj analizi navodi i kako je tweet koji je Greta Thunberg objavila 30.12.2022. nakon što je Tate uhapšen s porukom “evo šta se desi kad ne reciklirate kutije od pizze” samo šala. Takođe, u analizi se ističe da je sam Tate objavljivao na Twitteru da se nalazi u Rumuniji.

Portparol Grete Thunberg rekao je za AFP da je tweet aktivistkinje o recikliranju kutija za pizzu bio “šala” i da ona “nije bila u kontaktu s rumunskim vlastima”.

Snimak takođe nije bio prvi pokazatelj da je Tate u Rumuniji. 25. decembra tvitovao je snimak planinskog pejzaža s natpisom “Rumunija”.

Koristeći geolokacijske tehnike, AFP je otkrio da je video snimljen iznad ceste Transfagarasan u Rumuniji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije