Svijet

Pratite nas na Google news

Bivši kralj Španije napušta zemlju zbog optužbi za korupciju

Bivši kralj Španije napušta zemlju zbog optužbi za korupciju
Foto: Tanjug/AP | Bivši kralj Španije napušta zemlju zbog optužbi za korupciju
Tanjug

Bivši kralj Španije Huan Karlos Prvi obavijestio je sina, kralja Felipea Šestog, da će napustiti tu zemlju i živjeti u nekoj drugoj državi, nakon što su se proteklih nedjelja protiv njega pojavile optužbe za korupciju.

"Vođen željom da uradim ono što je najbolje kako bih služio narodu Španije, njenim institucijama i tebi, kao kralju, obavještavam te o svojoj odluci da napustim Španiju u ovom trenutku", navodi se u pismu koje je Huan Karlos uputio sinu, a koje je objavila kraljevska porodica na svom sajtu.

Kralj Felipe Šesti zahvalio je ocu na toj odluci i ukazao na "istorijski značaj" koji vladavina Huana Karlosa predstavlja za demokratiju u Španiji poslije fašističke diktature Fransiska Franka, prenosi Reuters.

Bivši španski kralj nije naveo u koju zemlju će se preseliti, piše AP.

Španski Vrhovni sud u junu je otvorio istragu o umiješanosti Huana Kralosa u postizanje ugovora o brzoj železnici u Saudijskoj Arabiji, nakon što je jedan švajcarski list objavio da je bivši španski kralj primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha.

Karlos je potom navodno prebacio veliki dio tog novca nekadašnjem prijatelju, a istražitelji smatraju da je moguće da je riječ o pokušaju skrivanja novca od nadležnih vlasti.

Huan Karlos (82) smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da mirnim putem obnovi demokratiju u zemlji, nakon smrti diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Međutim, Huan Karlos je, okružen skandalima posljednjih godina svoje vladavine, abdicirao u korist sina 2014. godine, čime je izgubio imunitet koji se ustavom Španije garantuje šefu države.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije