Svijet

Bjelorusija: Ruski plan za nuklearno oružje nije u suprotnosti s međunarodnim pravom

Bjelorusija: Ruski plan za nuklearno oružje nije u suprotnosti s međunarodnim pravom
Foto: Pixnio | Bjelorusija: Ruski plan za nuklearno oružje nije u suprotnosti s međunarodnim pravom

MINSK - Bjeloruski zvaničnici rekli su da ruski prijedlog za raspoređivanje nuklearnog oružja u njihovoj zemlji ne bi prekršio međunarodne sporazume kao što je Ugovor o neširenju oružja.

Prema službenoj ruskoj novinskoj agenciji "TAS S", bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da njegovo vojno osoblje blisko sarađuje s ruskim jedinicama, ali se uvijek strogo pridržava međunarodnog prava.

Vojne aktivnosti, kao što je obuka bjeloruskih pilota za prevoz nuklearnog naoružanja ili raspoređivanje oružja u Bjelorusiji uz zadržavanje kontrole u Moskvi, nisu u suprotnosti s bilo kojim člankom Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, rekli su dužnosnici u Minsku za "TAS S".

Takve prakse "nisu inovacija u području vojne suradnje između nenuklearnih i nuklearnih sila", rekao je "TAS S".

NATO je kritikovao plan ruskog predsjednika Vladimira Putina da postavi taktičko nuklearno oružje unutar Bjelorusije. Visoki ukrajinski dužnosnik rekao je da će ovaj potez vjerojatno potaknuti unutarnju destabilizaciju i "javno odbacivanje Rusije i Putina u bjeloruskom društvu".

"Kremlj je uzeo Bjelorusiju kao nuklearnog taoca", tvitao je Oleksiy Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, prenosi "Washington Times".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije